Obiectivele de asanare bugetara impuse Greciei de creditorii internationali erau "irealizabile", spre deosebire de cele solicitate Irlandei, scrie AFP, care citeaza un studiu publicat joi de Institute of International Finance (IIF), o asociatie globala a institutiilor financiare creata in 1983 si care reuneste majoritatea marilor banci comerciale si de investitii.

Drept urmare, IIF pledeaza ca Uniunea Europeana si Fondul Monetar International sa-si relaxeze cerintele de austeritate si sa ia in calcul "o finantare aditionala" in favoarea acestei tari.

In Irlanda, "masurile de ajustare au fost dureroase dar mai gestionabile politic si social", scrie in aceasta nota Jeffrey Anderson, director pentru afaceri europene al IIF.

In cazul Irlandei, adeseori prezentata drept o poveste de succes a ajustarii finantelor publice spre deosebire de Grecia, "obiectivele erau realizabile. Cele fixate Greciei nu", noteaza acesta.

"O ajustare bugetara mai temperata a ajutat Grecia sa revina la crestere (...). Aplicarea acestui exemplu Greciei pentru a ajuta sa se relanseze va necesita o finantare aditionala", adauga Anderson.

UE nu exclude o astfel de extindere, care ar putea lua forma unei noi stergeri a datoriei Greciei, daca Atena respecta angajamentele si reformele asumate.

IIF, care a negociat cu Atena prima stergere de datorii, a publicat acest raport in conditiile in care Atena si troica finantatorilor reusesc cu greu sa se inteleaga asupra masurilor de austeritate si a reformelor pe care tara trebuie sa le aplice.