Olli Rehn, comisar european pentru afaceri economice, despre Cipru: Taxarea depozitelor bancare nu se va repeta in UE
"Fortele din piata inteleg ca marimea problemei sectorului bancar cipriot si riscurile de acolo erau atat de mari incat am fost nevoiti sa luam masuri foarte substantiale. O astfel de taxa de stabilitate este in mod clar o varianta mult mai buna din punctul de vedere al stabilitatii financiare si al cetatenilor ciprioti decat un bail-in (sprijinirea unei banci ajunsa in pragul falimentului prin impunerea de pierderi detinatorilor de obligatiuni - n.r.) la scara larga, care ar fi condus la consecinte foarte haotice in economia cipriota", a explicat Rehn, potrivit Mediafax, care citeaza Bloomberg.
Ministrii Finantelor din zona euro au convenit sambata un acord de "bailout" de 10 miliarde euro pentru Cipru, cea de-a cincea tara din zona euro care are nevoie de sprijin international pe fondul crizei datoriilor de stat izbucnita la finele lui 2009 in Grecia. Acordul include o taxa fara precedent asupra depozitelor bancare din Cipru. Astfel, statul va prelua 6,75% din depozitele mai mici de 100.000 de euro (pragul de garantare la nivelul zonei euro), respectiv 9,9% din depozitele care depasesc aceasta valoare. Aceasta masura va genera fonduri de 5,8 miliarde euro, pe langa imprumuturile de urgenta, a declarat sambata ministrul olandez al Finantelor Jeroen Dijsselbloem, presedintele Eurogroup, dupa 10 ore de discutii la Bruxelles.
Fondul Monetar International va contribui de asemenea la program, iar detinatorii de obligatiuni cu cea mai redusa prioritate la restitutie in caz de faliment ar putea suferi pierderi intr-o asa-numita procedura de bail-in, potrivit unui comunicat al ministrilor.
Ministrul cipriot de Finante Michael Sarris a declarat ca planul convenit este "cel mai putin oneros" dintre variantele luate in calcul.
Taxa asupra depozitelor bancare va afecta atat economiile populatiei cipriote, cat si averea pastrata de rusi in bancile din Cipru. Unele bancomate din tara au ramas fara bani dupa ce cipriotii s-au grabit sa-si retraga depozitele. Fondurile aferente taxei speciale au fost insa inghetate imediat in conturi, a declarat Joerg Asmussen, membru in Consiliul Executiv al Bancii Centrale Europene. Taxa va fi aplicata inainte de redeschiderea bancilor cipriote, inchise luni pentru o sarbatoare nationala. Sarris a afirmat ca transferurile electronice vor fi de asemenea limitate pana marti.
Presedintele Nicos Anastasiades si Parlamentul cipriot s-au angajat sa valideze si sa ratifice de urgenta acordul controversat, inainte de redeschiderea bancilor.

Povestea tinerei din Bacău care ține spectacole de stand-up comedy în Europa în patru limbi diferite și l-a făcut pe Seinfeld să râdă
INTERVIU Vestea bună și vestea proastă despre tulpina SARS-CoV2 din Africa de Sud, confirmată în premieră în România: Cât de ușor se transmite și cât de eficiente sunt vaccinurile împotriva ei?
Noua LISTĂ a țărilor din zona galbenă / Republica Moldova, Italia, Spania, Franța sau Marea Britanie, pe listă
Unul din cei doi pacienți din România infectați cu tulpina africană a SARS-COV2, fosta jurnalistă Liana Alexandru, povestește aventura sa COVID-19: cum s-au încurcat rezultatele testelor și cum voluntarii au salvat situația
CDC-ul american are un ghid cu sfaturi în cazul unei apocalipse zombi / Dr. Seuss, în topul vânzărilor Amazon după ce a fost acuzat de rasism / Nou film Star Trek, nou serial Terminator, confirmate
FOTOGALERIE Primăria Capitalei a montat anul trecut 500 de stații STB noi, de aproape 10.000 de euro bucata. Deși nu le-a plătit încă, o parte au fost deja vandalizate
Si depozitele erau garantate, nu uitati...
Oare Olli cu olandezul si cu nemtoaica nu stiu ce au facut, la ce va duce aceasta masura? Nu cred ca nu stiu!
Germaniei i se falfaie...de ce cred cei furati...
sau de ce cred altii ca noi, care se uita cruciti si nu le vine sa creada
cum unii sunt furati printr-o Decizie la Varf a Uniunii Europene...
(ministrii de finante UE au decis acest lucru, ideea e a Germaniei, propunerea a fost facuta de Olanda care conducea Sedinta )
Ceea ce ma lasa fara cuvinte:
Este ca Actiunea se-ntampla in Uniunea Europeana
In timp ce in Africa, nici un Stat African nu a furat recent banii oamenilor din Banci...
altfel, spus, gangsterii români şi-au şi pus la lucru slugile să posteze contra, sub aparenţa unor oameni cinstiţi...
Cred ca UE a asteptat Ciprul la cotitura ca sa se "razbune" pe ei pentru ca practicau impozite atat de mici si multi oameni de afaceri preferau sa plateasca impozitele in Cipru decat in tara lor...
"dar va promitem ca nu vom mai fura..."
Ramai crucit cand auzi asa declaratii....
In al doilea rand, banii sunt intr-adevar furati, dar nu de EU sau Cipru ci de aia care i-au depus in conturile alea, ca toti mafiotii isi spala banii acolo. Asa ca ciocu mic daca nu ai habar despre ce este vorba.
Efectiv banditi la drumul mare!
Nu este nici un furt este o masura normala pentru a asigura retributia bugetara. Vreti senatori, parlamentari, magistrati si ministere - platiti taxe pentru ei. Asta se cheama Stat de Drept nu???
Pai ce rusii vor sa le pastrezi banii moaca sub protectia UE???
Sa-i tina la Putin in banca sa vada cu cit mai ramine.
Am avut cont in Jersey -UK un fel de offshore sa vezi dobinda anuala 0.2% ,comisione si corectii de ti se face scarba. Noroc cu Ciprul. Nimeni n-o sa se opuna dintre deponenti.
Ne-a intrat in singe, sà furàm statul sau mai ràu, sà furàm.
Poezia "Càtelus cu pàrul cret" este deviza romanului.
Paradis fiscal = Spàlare de bani murdari.
Pana la urma cred ca singurul beneficiu pe care il avem in UE este libera circulatie si atat!
Restul e dictatura!
Nu cred ca cacatul asta de UE va mai rezista pana in vara. Chiar vreau sa se termine mai repede. Nu avem nevoie de asa ceva. Niste OLIGOFRENI sa dicteze ce sa faca fiecare tara.
Trebuie sa ne orientam spre Orient,Asia. Europa a fost si va ramane de tot rahatul.