Premierul Victor Ponta a declarat marti ca nu se poate pune problema unei aderari a Romaniei la zona euro in 2015, noul orizont fiind mai degraba anul 2020.

"Categoric nu, sa fim realisti. Nu se pune problema in 2015", a afirmat primul ministru, intrebat, intr-un interviu acordat cotidianului Adevarul, daca se mentine tinta de aderare la zona euro in 2015.

El a precizat ca nici macar Polonia nu-si mai propune sa adere in 2015 la zona euro, "desi au criterii de convergenta mult mai avansate decat Romania".

In acest dosar, Victor Ponta a precizat ca este de acord cu guvernatorul BNR, Mugur Isarescu, si "chiar si cu presedintele Basescu", in ceea ce priveste faptul ca Romania nu trebuie sa renunte la acest obiectiv.

"Daca nu iti propui obiective nici nu mai muncesti pentru ele. Cred ca va fi bine pentru Romania cand va face parte din zona euro", a comentat acesta, notand faptul ca pana si consiliile europene se impart in "zona euro si non-euro".

"Cred ca orizontul e undeva 2020", a precizat Victor Ponta.

In opinia sa, Romania poate indeplini criteriile de convergenta, dar acest lucru nu este suficient, in conditiile in care "criteriile reale" - venitul mediu al romanilor, puterea de cumparare, preturile - "ar fi o catastrofa sa intram in euro, ne distrugem noi economia".

"Dincolo de criteriile de convergenta nominale trebuie sa fim foarte atenti, cand intram in echipa de baschet nu trebuie sa avem doar inaltimea si echipamentul, ci si capacitatea de efort pe care o au ceilalti", a explicat el.