​Ministrul de finante german, Wolfgang Schauble, a avertizat ca bancile lovite de criza ar putea sa nu se mai deschida niciodata daca planul de salvare este respins. Schauble a declarat ca bancile cipriote principale vor fi "falimentare daca nu exista fonduri de urgenta", transmite BBC.

El a facut aceste declaratii dupa ce parlamentul cipriot a respins marti seara planul european de salvare cu 36 de voturi "impotriva", 19 abtineri si niciun vot "pentru".

Zona euro asteapta o "contraoferta" din partea Ciprului, a declarat un responsabil european. Si Banca Centrala Europeana a a reiterat ca va furniza necesarul de lichiditati sistemului bancar cipriot, informeaza AFP.

"Banca Centrala Europeana a spus foarte clar ca fara un program de reforma pentru Cipru ajutorul nu poate continua. Cineva trebuie sa explice acest lucru cipriotilor si cred ca exista pericolul sa nu mai poata deschida bancile deloc. Doua mari banci cipriote sunt falimentare in lipsa unor fonduri de urgenta de la BCE," a spus Schauble.

Cipru si-a inchis bancile pana cel mai devreme joi, precum si bursa.