Ministrul cipriot al finantelor, Michalis Sarris, va incerca miercuri sa obtina la Moscova o noua sustinere, dupa ce parlamentul cipriot a respins planul de salvare european care a provocat nemultumirea rusilor, relateaza AFP.

"Am inceput bine. Am avut o discutie foarte buna, foarte onesta si deschisa", a declarat minisitrul cipriot referindu-se la intalnirea cu omologul sau rus, Anton Silunov, precizand ca discutiilor vor continua in timpul zilei.

Ministrul cipriot a venit la Moscova sa ceara o extindere a imprumutului de 2,5 miliarde de euro acordat de Rusia Nicosiei in 2011, pe care Cipru trebuie sa il ramburseze in 2016.

Parlamentul cipriot a respins marti un plan de ajutor care presupunea o taxare fara precedent a depozitelor bancare, de 9,9% pentru depozitele care depasesc 100.000 euro, care s-ar aplica in primul rand la averilor rusilor plasate in Cipru datorita regimului fiscal foarte favorabil.

Expertii estimeaza ca pierderile suferite de rusi s-ar ridica la 2-3 miliarde de euro. Masura a fost calificata de Vladimir Putin ca "nedreapta" si "periculoasa".

Putin a discutat marti seara cu presedintele cipriot Nicos Anastasiades si i-a amintit acestui de "preocuparea" sa privind orice masura care ar putea constitui "un prejudiciu pentru interesele rusesti" in insula.