Marea Britanie mentine politicile de austeritate, potrivit unui nou proiect de buget pentru 2013, care reduce perspectivele de crestere economica dar include masuri de sustinere a sectorului imobiliar, infrastructurii si gospodariilor, scrie AFP.

Avertizand ca nu exista "raspunsuri facile" la criza, ministrul britanic al Finantelor a subliniat in fata Camerei Comunelor ca raman "multe de facut" pentru a rezolva un deficit public foarte mare, mostenit in urma operatiunilor de salvare a bancilor, in perioada crizei financiare.

Dar cancelarul Esichierului, care isi prezinta al patrulea buget, de la ajungerea conservatorilor si a liberal-democratilor la putere, isi vede sarcina complicata de o conjunctura tot mai degradata.

Previziunea oficiala de crestere pentru 2013 a fost redusa miercuri la 0,6%, fata de 1,2% in decembrie. Anul viitor, cresterea ar trebui sa fie 1,8%, fata de estimarea de 2% din decembrie.

Ministrul a afirmat insa ca regatul va reveni la crestere in primul trimestru si sa evite astfel a treia recesiune de la inceputul crizei din 2008.

"Problemele din Cipru din aceasta saptamana sunt o noua dovada ca aceasta criza nu s-a sfarsit si ca situatia ramane ingrijoratoare", a spus acesta, sustinand ca guvernul sau va "rezolva problemele economice (...) incet dar sigur" si respingand in acelasi timp cererile opozitiei laburiste si a unei parti a majoritatii de schimbare a cursului politicii economice.

Obiectivele de deficit au fost revizuite in crestere, in timp ce datoria nu va incepe sa scada decat incepand cu 2017/2018, un an mai tarziu decat se considera initial.

Refuzand sa se imprumute pentru relansarea cresterii, asa cum cerea in special ministrul liberal-democrat al Comertului, Vince Cable, Osborne va finanta investitii de 3 miliarde de lire in infrastructura gratie in special unor noi reduceri ale bugetelor ministerelor, cu exceptia sanatatii si a educatiei.

De asemenea, a anuntat noi masuri in favoarea cumpararii de locuinte, pentru relansarea pietei imobiliare si o reducere cu un punct suplimentar a firmelor, la 20%.

Gospodariile vor fi sustinute prin intermediul unei suprimari cu un an mai devreme a impozitului pe primele 10.000 de lire din venitul anual, o renuntare la taxa pe carburanti anuntata in septembrie si, intr-un registru mai populist, o reducere a taxei pe bere cu "un penny pe pint".

Cancelarul a anuntat si o revizuire a mandatului Bancii Angliei, pentru a permite "politicii monetare sa joace un rol mai activ pentru sustinerea economiei".