Euro va proteja Cipru de turbulentele financiare, spunea in 2008 presedintele de atunci al Bancii Centrale Europene (BCE), Jean-Claude Trichet, in discursul ocazionat de intrarea tarii in uniunea monetara, afirmatie care nu s-a concretizat, potrivit unui analist al MarketWatch, Steve Goldstein, citat de Mediafax.

"Pentru o economie mica precum Cipru, adoptarea euro ofera protectie fata de turbulentele financiare internationale, care au deseori un efect disproportionat de mare asupra economiilor mici", spunea Trichet.

La cinci ani de la adoptarea monedei unice europene, autoritatile din Cipru sunt puse in situatia de a incheia un acord de sprijin financiar cu partenerii din zona euro.

Insusi euro este vinovat de problemele Ciprului, in special pentru ca bancile cipriote au fost incurajate sa investeasca in obligatiuni guvernamentale ale Greciei, cauza principala a problemelor actuale, noteaza Goldstein.

Liderii din zona euro au aprobat la sfarsitul saptamanii trecute un plan de salvare a Ciprului care prevede taxarea tuturor depozitelor din bancile cipriote, conditie respinsa insa de Parlamentul de la Nicosia.

Autoritatile din Cipru trebuie sa gaseasca o solutie alternativa pentru identificarea unor fonduri de 5,8 miliarde de euro, preferabil din sectorul bancar, astfel incat liderii zonei euro sa furnizeze un ajutor de 10 miliarde de euro.

BCE a avertizat ca daca autoritatile cipriote nu ajung pana luni la un acord privind planul de salvare va bloca accesul la lichiditati al bancilor din Cipru.