Agentia Fitch a plasat vineri ratingul "AAA" al Marii Britanii sub perspectiva negativa, ceea ce indica faptul ca o reducere a acestei note devine posibila pe termen scurt, din cauza deteriorarii finantelor publice ale regatului, scrie AFP.

Moody's retrasese Marii Britanii, in februarie, ratingul AAA, cel mai bun posibil.

Fitch precizeaza ca o decizie privind ratingul datoriei suverane a Marii Britanii va fi luata pana in aprilie, cu o "probabilitate crescuta de degradare pe termen scurt".

Trecerea la perspectiva negativa se bazeaza pe ultimele proiectii ale Office for Budget Responsibility (OBR), organism independent si oficial, potrivit caruia datoria Londrei va creste la un nivel superior previziunilor agentiei de rating.

Prezentand miercuri noul buget de austeritate, ministrul britanic al Finantelor, George Osborne, a fost din nou constrans sa amane obiectivul de reducere a datoriei publice pentru anul fiscal 2017/2018, un an mai tarziu decat estima initial.

Guvernul a redus, de asemenea, in scadere previziunile de crestere pentru urmatorii doi ani.

La punctele pozitive, Fitch noteaza ca regatul beneficiaza in continuare de o economie flexibila, diversificata si de un nivel al veniturilor ridicat, precum si de angajarea guvernului in favoarea asanarii bugetare.

Marea Britanie se bucura in continuare de ratingul "AAA" ale celei de-a treia mari agentii, Standard & Poor's.