Presedintele cipriot, Nicos Anastasiades, se va deplasa sambata la Bruxelles intr-o ultima tentativa de a convinge creditorii internationali de viabilitatea noului plan aprobat vineri noaptea de parlamentul de la Nicosia si cu speranta de a obtine un ajutor international, inainte de scadenta, luni, a ultimatumului Bancii Centrale Europene privind stoparea virarilor de lichiditati catre banci, scrie AFP.

UPDATE 4: Comisia Europeana considera ca este "esential" sa se ajunga la un acord asupra planului de salvare a Ciprului "duminica seara", in cursul reuniunii ministrilor de finante ai zonei euro, la Bruxelles.

"Din nefericire, evenimentele din ultimele zile ne-au condus dus la o situatie in care nu mai exista solutii optime. In prezent, sunt numai optiuni dificile", a declarat sambata, intr-un comunicat, comisarul european pentru Afaceri economice, Olli Rehn.

UPDATE 3:Sute de functionari bancari protesteaza sambata la Nicosia si ameninta ca vor intra in greva, daca autoritatile nu garanteaza pentru viitorul lor. Protestatarii, care se tem pentru locurile lor de munca in cazul intrarii in faliment sau al restructurarii bancilor, poarta pancarte cu mesaje precum "Nu va atingeti de fondurile de pensii" sau "Nu falimentarii Ciprului".

"Ceea ce face troica (UE-BCE-FMI) este ingrozitor. Este un complot, nu numai pentru a ne lua banii, dar si locurile de munca. Suntem impotriva acestui plan de restructurare a bancilor", a declarat Andreas, un manifestant, declarandu-se totodata de acord cu taxarea marilor depozite.

UPDATE 2: Ministrii de Finante din Zona Euro se vor reuni duminica la ora 17,00 GMT, a confirmat sambata presedintele Eurogrup, Jeroen Dijsselbloem, citat de AFP.

UPDATE 1: Ministerul de Finante cipriot: Se ia in discutie o taxa de circa 25% pe depozitele bancare de peste 100.000 euro la cea mai mare banca, Bank of Cyprus, potrivit Reuters. Michael Sarris a declarat jurnalistilor ca s-a facut un progres semnificativ in discutiile cu oficialii europeni si FMI, asa numita "troika".

Pe insula mediteraneana, unde bancile sunt inchise de o saptamana si toate viramentele via internet sunt blocate, situatia devine critica pentru numeroase intreprinderi, incapabile sa-si plateasca furnizorii sau sa fie platite.

Semn al importantei acestui dosar, summitul UE-Japonia prevazut saptamana viitoare a fost amanat iar ministrii de Finante din zona euro se vor reuni duminica la finele dupa-amiezii pentru a gasi o solutie la criza.

Parlamentul cipriot, reunit vineri seara in sesiune extraordinara, a adoptat planul de restructurare a bancilor, pe care Ciprul trebuie sa-l supuna acum acordului cu partenerii europeni, in incercarea de a evita falimentul.

Parlamentarii ciprioti au aprobat si crearea unui fond de solidaritate si o limitare a circulatiei capitalurilor, pentru a evita o presiune excesiva asupra bancilor la redeschiderea lor, programata pentru marti.

Deputatii au inchis sedinta cu putin timp inainte de miezul noptii, fara a fixa data pentru examinarea a altor cinci texte legislative legate de acest plan, dintre care cel mai controversat prevede o taxa exceptionala asupra depozitelor bancare mai mari de 100.000 euro, si care ar putea ajunge la 15%.

Legea privind restructurarea bancilor a fost adoptata cu 26 de voturi pentru, doua impotriva si 25 de abtineri.

Textul privind restructurarea bancilor a fost prezentat de banca centrala cipriota cu scopul de a separa activele viabile de cele neperformante in cadrul bancilor amenintate, in special Popular Bank (Laiki, in greaca), a doua banca comerciala a tarii.

Averof Neophytou, seful Disy, partidul presedintelui Nicos Anastasiades, a asigurat ca acest text permite garantarea tuturor depozitelor pana la 100.000 de euro, chiar daca cele care depasesc aceasta suma ar putea astepta ani de zile pentru a recupera intreaga valoare.

El a afirmat, de asemenea, ca restructurarea nu va desfiinta decat cateva sute de posturi si va garanta mentinerea a aproximativ 8.000 de locuri de munca la Popular Bank.