STIRE ACTUALIZATA (ora 04:00)Un acord de principiu a fost stabilit in noaptea de duminica spre luni intre presedintele cipriot Nicos Anastasiades si donatorii internationali asupra planului de salvare a Ciprului, anunta AFP. Acordul "pune capat incertitudinilor care afecteaza Cipru si zona euro", a declarat liderul Eurogrupului, Jeroen Dijsselbloem. Suma destinata Ciprului este neschimbata si "se va ridica la 10 miliarde de euro", a spus Dijsselbloem in timpul unei conferinte de presa la incheierea reuniunii Eurogroupului.

Acordul prevede disparitia Laiki Bank (Banca populara), a doua banca ca marime a tarii, potrivit unei alte surse. Deponentii mici nu vor fi afectati, dar cei cu depozite de peste 100.000 EUR vor suferi pierderi. Potrivit unei a treia surse, acordul prevede ca Bank of Cyprus, prima institutie financiara din tara, cu multi deponenti rusi, nu dispare, dar deponentii bancii cu depozite de peste 100.000 de euro vor suferi pierderi de pana la 40%.

În schimb, autoritățile cipriote vor semna în următoarele săptămâni cu troica creditorilor internationali (UE, BCE și FMI) un memorandum pentru inceperea imediata a unui plan de reforme structurale, privatizare și impozitul pe societăți de la 10 la 12,5%. Printre masurile necesare în Cipru se mai enumara lupta împotriva spălării banilor, în funcție de rezultatele unui audit iminent.

Presedintele cipriot Nicos Anastasiades, care a negociat pas cu pas timp de aproape 12 de ore in Bruxelles, s-a declarat "multumit" cu rezultatul.

UPDATE 04:00 Acordul încheiat în noaptea de duminică spre luni între Nicosia și donatorii săi internaționali "pune capat incertitudinilor care afectează Cipru și zona euro", a declarat liderul Eurogroup, Jeroen Dijsselbloem.

Suma destinata Ciprului este neschimbată si "se va ridica la 10 miliarde de euro",a spus Dijsselbloem în timpul unei conferințe de presă la încheierea reuniunii Eurogroupului.

UPDDATE 03:20 Un acord de principiu a fost stabilit în noaptea de duminică spre luni intre președintele cipriot Nicos Anastasiades și donatorii internaționali asupra planului de salvare a Ciprului, anunta AFP. "Eforturile dau roade", a postat președintele cipriot pe contul sau de Twitter, anunțând o reluare a discuțiilor din cadrul Eurogrupului, după o întrerupere.

"Un acord de principiu", a fost stabilit între autoritățile cipriote și Troica donatorilor, a declarat o sursă din interiorul negocierilor, cu condiția anonimatului. Acest acord va fi acum discutat de către miniștrii de finanțe din zona euro, a adăugat sursa.

Acordul prevede dispariția Laiki Bank, a doua banca ca marime a tarii, potrivit unei alte surse. Deponenții mici nu vor fi afectati, dar cei cu depozite de peste 100.000 EUR vor suferi pierderi.

Potrivit unei a treia surse, acordul prevede că Bank of Cyprus, prima instituție financiara din țară, cu multi deponenți rusi, nu dispare, dar deponenții băncii cu depozite de peste 100.000 de euro vor suferi pierderi de până la 40%.

Ideea unei taxe pe toate depozitele bancare ar fi fost abandonat, în conformitate cu a doua sursă. "Nu există nici un impozit", a adaugat sursa.

UPDATE: 02:00 Preşedintele Anastasiades: "Eforturile dau roade". Negocierile continua

UPDATE: 23:20 Reuniunea Eurogrupului cu privire la criza din Cipru a inceput cu 4 ore intarziere

UPDATE22:20 Presedintele cipriot Nicos Anastasiades a avertizat, duminica seara, donatorii internationali de la Bruxelles, ca impunerea masurilor drastice l-ar putea forta sa demisioneze, potrivit presei cipriote citate de AFP.

UPDATE 21:30 Sute de oameni au demonstrat duminică în Nicosia față de măsurile draconice cerute de creditorii internaționali în schimbul activarii planului de salvare, pentru a evita falimentul Ciprului.

UPDATE 19.00: Reuniunea Eurogrupului cu privire la criza din Cipru a fost amanata cu doua ore

Reuniunea ministrilor de finante din zona euro, consacrata planului de salvare pentru Cipru, programata sa inceapa la ora 19.00 (ora Romaniei), a fost amanata pentru ora 21.00 (ora Romaniei), a declarat pentru AFP o sursa europeana.

"Discutiile continua" intre presedintele cipriot Nicos Anastasiades si mai multi lideri europeni si ai FMI, a explicat sursa motivul amanarii.

"Negocierile continua. Facem tot ce se poate pentru Cipru", a scris si presedintele Nicos Anastasiades pe contul sau de Twitter.

ora 17.00Delegatia FMI in Cipru, condusa de romanca Delia Velculescu, se opune planului Ciprului - presa elena

UPDATE ora 15.00: Presedintele cipriot Nicos Anastasiades a ajuns duminica dupa-amiaza la Bruxelles pentru o reuniune cu liderii europeni, ultima sansa de negocieri in vederea incheierii unui acord asupra planului de salvare a tarii, scrie AFP.

Presedintele cipriot a ajuns in jurul orei 15.00 (ora Romaniei) la sediul Consiliului European, unde urmeaza sa se intalneasca cu presedintele Consiliului, Herman Van Rompuy, cu cel al Comisiei Europene, Jose Manuel Barroso, cel al Bancii Centrale Europene (BCE), Mario Draghi si cel al Eurogrupului, Jeroen Dijsselbloem, precum si cu directoarea Fondului Monetar International (FMI), Christine Lagarde.

"Presedintele si delegatia sa trebuie sa indeplineasca o sarcina dificila (...) pentru a evita un faliment ce ameninta economia tarii in absenta unui acord final asupra imprumutului" ce il va oferi UE si FMI, a mai aratat acesta.

Aceasta intalnire are loc cu cateva ore inainte de reuniunea decisiva a ministrilor de finante din zona euro, care ar urma sa inceapa la ora 19.00 (ora Romaniei) si in care vor incerca sa se puna de acord asupra planului de salvare. Lagarde si Draghi cor participa si la reuniunea Eurogrupului.

Anastasiades "a aterizat cu putin timp in urma, venind cu o cursa din Nicosia, via Atena, la bordul unui avion pus la dispozitie de Comisia Europeana", a precizat intr-un comunicat purtatorul de cuvant al guvernului cipriot, Christos Stylianides.

Principalul progres dupa negocierile maraton de sambata il reprezinta un acord privind taxarea depozitelor mari. Mai multe televiziuni cipriote au anuntat ca cele doua parti au convenit sambata seara asupra impozitarii cu 20% a conturilor mai mari de 100.000 de euro aflate la Bank of Cyprus, cea mai mare din tara, si a unei taxe exceptionale de 4% pentru conturile ce depasesc aceasta suma la celelalte banci.

Acordul nu rezolva totusi situatia bancii Popular Bank (Laiki, in limba greaca), cea de-a doua ca marime din tara, au sustinut televiziunile locale, in timp ce surse de la Bruxelles au dat asigurari ca lichiditatile pentru Laiki au fost obtinute. Chestiunea urmeaza sa fie transata de catre ministrii de finante din zona euro, in timpul reuniunii Eurogrupului prevazute sa aiba loc duminica, la ora 17.00 GMT (19.00, ora Romaniei), la Bruxelles.

Presedintele cipriot Nicos Anastasiades a plecat duminica dimineata la Bruxelles, unde se va intalni in special cu presedintele Consiliului European, Herman Van Rompuy, si cu cel al Comisiei Europene, Jose Manuel Barroso.

Ciprul trebuie sa gaseasca pana luni 7 miliarde de euro - mai mult de o treime din PIB-ul sau anual - pentru a debloca ajutorul international de 10 miliarde de euro de la troica si pentru a obtine continuarea furnizarii de catre Banca Centrala Europeana (BCE) a lichiditatilor de urgenta pentru bancile sale.

La Bruxelles, mai multe surse apropiate negocierilor au indicat ca planul cuprinde restructurarea celor doua mari banci cipriote - Bank of Cyprus si Popular Bank, care "trebuie sa dispara". O noua banca ar urma sa fie creata cu activele viabile ale celor doua banci.