Viitoarea aderare a Poloniei la Zona Euro este respinsa de 62% dintre polonezi, potrivit unui sondaj publicat marti de cotidianul Rzeczpospolita, preluat de AFP.

Doar 32% dintre ei doresc adoptarea monedei europene iar 6% nu au nicio opinie, potrivit acestui sondaj, realizat de institutul Homo Homini asupra a 1.067 de polonezi adulti in 22 martie, in plina criza cipriota.

Polonia doreste sa realizeze cat mai repede cerintele tratatului de la Maastricht, dar nu se grabeste sa inlocuiasca zlotul cu euro.

Presedintele Bronislaw Komorowski a declarat recent ca Polonia va lua decizia de aderare la zona euro dupa 2015.

Adoptarea la euro cere de altfel amendarea Constitutiei, pentru care nu exista in prezent o majoritate de doua treimi.

Dreapta nationalista, care se opune aderarii, cere un referendum national asupra acestei chestiuni, in ciuda angajamentului luat de Varsovia la intrarea in UE, in 2004.

In prezent, doar datoria publica poloneza, de circa 55% din PIB, este in conformitate cu exigentele Maastricht. Inflatia medie in 2012 a fost de aproximativ 3,7% iar deficitul finantelor publice ramane in continuare peste pragul cerut de 3% din PIB (3,4% in 2012).

Seful guvernului liberal Donald Tusk sustine ca Polonia va indeplini in 2015 toate aceste criterii.

In asteptare, Polonia adera la pactul bugetar european, sperand astfel sa evite o marginalizare care ameninta tarile din afara zonei euro.