Banca Centrala cipriota a anuntat marti ca depune "eforturi supraomenesti" pentru a permite redeschiderea bancilor joi, acestea fiind inchise inca din 16 martie pentru evitarea unor retrageri masive de numerar, relateaza AFP.

"Un efort supraomenesc este depus pentru ca bancile sa se deschida joi", a declarat guvernatorul Bancii Centrale a Ciprului, Panicos Demetriades, in cursul unei conferinte de presa la Nicosia.

Inaintea sa, purtatorul de cuvant al guvernului cipriot, Christos Stylianides, a dat si el asigurari ca Ministerul Finantelor si Banca Centrala depun "eforturi intense" pentru a permite reluarea activitatii cu publicul a bancilor.

"Deciziile dure ce trebuie luate in zilele urmatoare sunt, cum va puteti astepta, foarte dificile. Trebuie sa gestionam multiplele probleme care apar", a spus Stylianides jurnalistilor.

Presedintele cipriot Nicos Anastasiades va numi o comisie compusa din experti, parlamentari si ministri pentru a face fata crizei. O echipa de gestionare a crizei va fi de asemenea formata in cadrul fiecarui minister, a precizat purtatorul de cuvant.

Mai mult, o comisie va fi constituita si pentru a investiga responsabilii in aceasta criza, dupa cum a anuntat luni seara Nicos Anastasiades, presedintele conservator care i-a succedat in functie, in urma cu mai putin de o luna, comunistului Demetris Christofias.

"Guvernul isi reafirma angajamentul de a satisface nevoia de justitie sociala si va face tot posibilul pentru a identifica responsabilii acestei tragedii economice fara precedent", a avertizate Stylianides.

Presedintele Anastasiades trebuie de asemenea sa organizeze o reuniune miercuri, pentru a cauta solutii pentru reducerea pretului la electricitate, foarte ridicat in insula mediteraneana.

Toate bancile din Cipru vor ramane inchise pana joi, a anuntat Banca Centrala intr-un comunicat de presa publicat luni seara tarziu. Ministrul cipriot al Finantelor, Mihai Sarris, a luat aceasta decizie la sfatul de guvernatorului Bancii Centrale, in scopul de "a asigura buna functionare a intregului sistem bancar", se arata in comunicatul de presa.

Banca Centrala anuntase, cu cateva ore mai devreme, ca toate bancile, cu exceptia a doua dintre cele mai importante, Bank of Cyprus si Popular Bank (Laiki, in limba greaca), inchise din 16 martie, vor fi redeschise marti.

De 10 zile bancile din Cipru sunt inchise din cauza amenintarii retragerii masive de bani, iar la bancomate oamenii au voie sa faca retrageri doar intr-o limita zilnica stabilita de banca. Pe insula e o mare lipsa de lichiditate si multi comercianti nu accepta decat plata cash.

Bank ofCyprussi Laikivorredeschidejoi, pentru a permitefunctionarilorsapuna in aplicare masurileimpuse de creditorii internationali pentru salvareainsulei, a anuntatagentia de stiriCNA,citandun oficialBanca CentralaaCiprului.

Duminica noaptea, troica creditorilor internationali (UE, BCE si FMI) a ajuns la un acord cu autoritatile de la Nicosiapentru a evitafalimentul sio iesire dinzona euro a Ciprului, cu pierderigrele pentru Bank ofCyprussiinchidereapur si simplu a bancii Laiki, a doua cea mai mare banca a tarii.