Cele cinci mari economii emergente din BRICS au incheiat miercuri al cincilea lor summit la Durban, dar apelurile la cooperare mascheaza cu greu dificultatile de a crea institutii comune, in special o banca de dezvoltare, amanata pentru sfarsitul anului, scrie AFP.

Africa de Sud, care formeaza BRICS impreuna cu Brazilia, Rusia, India si China, isi pusese mari sperante in crearea acestei banci, care ar fi urmat sa finanteze partial imensele nevoi de infrastructura din regiune - o initiativa deja anuntata anul trecut, la precedentul summit din India.

Marti, ministrul sud-african al Finantelor anuntase ca BRICS a convenit crearea unei banci de dezvoltare comuna.

"S-a facut", a spus Pravin Gordhan, intrebat daca s-a ajuns la un acord pentru crearea acestei banci, care ar putea concura cu Banca Mondiala.

Dar presedintele Jacob Zuma s-a multumit miercuri sa anunte lansarea oficiala a negocierilor, si nu crearea bancii.

"Am decis sa deschidem negocierile formale pentru fondarea unei noi banci de dezvoltare conduse de BRICS, destinata nevoilor noastre de infrastructura care sunt considerabile, circa 4.500 de miliarde de dolari in urmatorii cinci ani, dar si pentru cooperarea cu celelalte piete emergente si tarile in curs de dezvoltare, pe viitor", a declarat acesta, in fata oaspetilor sai.

"Suntem satisfacut pentru faptul ca infiintarea unei noi banci de dezvoltare este viabila", a adaugat acesta, fara a spune insa niciun cuvant despre sediul viitoarei structuri, revendicat de tara sa.

Cei cinci vor rediscuta acest subiect in marja summitului G20 din Sankt Petersburg, in septembrie, a mentionat presedintele.

Ministrul rus al Finantelor, Anton Silaunov, a aratat ca cei cinci membri trebuie sa se puna de acord asupra sumei pe care fiecare tara este este pregatita sa o aduca in capitalul noii banci si asupra distribuirii voturilor.

Noua banca ar trebui sa aiba, potrivit studiilor, un capital de pornire de 50 de miliarde de dolari, respectiv 10 miliarde pentru fiecare tara.

Rusia prefera o abordare pas cu pas

"Credem ca proiectele de dezvoltare ar trebui sa se faca pas cu pas", a declarat, pentru AFP, reprezentantul rus pentru Africa, Mihail Marghelov.

"Banca BRICS trebuie sa fie o banca de dezvoltare si cred ca este de preferat sa vorbim de proiecte. Si dupa aceea, de sumele necesare", a subliniat el.

Jacob Zuma a evocat miercuri un capital "substantial si adecvat".

"Banca de dezvoltare a BRICS deschide calea pentru noi initiative de cooperare", a spus premierul indian Manmohan Singh. "Astazi, forumul nostru a devenit mai coerent si mai pertinent".

Pentru cotidianul economic sud-african Business Day, banca de dezvoltare a BRICS va fi in primul rand "simbolica", atunci cand va fi in cele din urma creata.

"Cea mai mare problema cu acest concept este ca pare sa nu-si doreasca atat rivalizarea cu Banca Mondiala cat dorinta de a fi o institutie financiara care sa favorizeze infrastructurile de comert (...) Iar aceasta decizie ideologica este inradacinata intr-o abordare etatista a dezvoltarii", potrivit unui editorial publicat de cotidian.

In ceea ce priveste fondul comun pe care cele cinci tari urmeaza sa-l creeze pentru a se proteja de evolutiile conjuncturii, valoarea sa va fi de doar 100 de miliarde de dolari, potrivit lui Zuma, respectiv de doua ori mai putin decat era prevazut. Aspectul urmeaza sa fie de asemenea la Sankt Petersburg.

Abitia BRICS este de a se dota cu institutii care sa permita celor cinci economii emergente sa atace suprematia tarilor occidentale. Banca de dezvoltare le-ar permite astfel sa evite Banca Mondiala si rezervele de valuta ale Fondului Monetar International (FMI).

Zuma a evocat miercuri un cablu submarin de 28.400 km lungime pentru internet de mare viteza care sa lege cele cinci tari si care "va anula dependenta de punctele de conexiune din tarile dezvoltate".

Numeroase tari emergente se tem insa institutiile BRICS vor fi mai mult sau mai putin sub dominatia chinezilor, care sunt tot mai prezenti.

Business Day reaminteste ca banca de export-import a Chinei, Exim Bank, acorda deja mai multe imprumuturi decat Banca Mondiala pentru a finanta proiecte "Made in China".