Principatul Liechtenstein se pregateste de o cura de austeritate, printul mostenitor cerand parlamentului sa conceapa cat mai rapid posibil un buget echilibrat, in discursul sustinut miercuri in cadrul noii sesiuni parlamentare, scrie AFP.

Previziunile pentru anul 2013 estimeaza un deficit de 210 milioane franci elvetieni (172 milioane euro), ceea ce reprezinta peste un sfert din cheltuieli, a avertizat printul Alois von und zu Liechtenstein, in acest discurs.

"Privesc aceasta situatie cu multa ingrijorare pentru binele tarii noastre pe termen lung", a declarat printul mostenitor, care a cerut ordine in finantele tarii cat mai curand posibil.

"Situatia precara a numeroase state europene ne arata unde poate duce o politica de indatorare", a subliniat el.

Liechtenstein are ratingul maxim, AAA, din partea agentiei Standard and Poor's, care i-a confirmat recent nota cu o perspectiva stabila, apreciind ca principatul dispune de institutii stabile si o linie politica clara, ceea ce ofera garantii legate de provocarile economice si financiare.

Parlamentul acestui mic principat din Alpi are 15 alesi in camera superioara si 10 deputati.

El este condus de un guvern de coalitie format de Partidul burghez progresist, apropiat printului, si formatiunea de centru Uniunea patriotica.

Pentru prima oara, in parlament se regasesc patru partide, dupa intrarea miscarii de opozitie Independentii, care dispune de patru fotolii, si a Listei Libere, cu trei locuri. Aceasta ultima formatiune se opune dreptului de veto al printului si se pronunta pentru o monarhie pur reprezentativa.