Deficitul public al Olandei, a cincea economie a zonei euro, a fost de 4,1% in 2012, in timp ce datoria publica a atins 71,2% din PIB, ambii indicatori depasind pentru al patrulea an consecutiv normele europene, a anuntat vineri Oficiul olandez de statistica, (CBS), preluat de AFP.

"Deficitul si datoria au depasit normele europene (3% din PIB pentru deficit si 60% din PIB pentru datorie, n.r.) pentru al patrulea an consecutiv", a precizat, intr-un comunicat, Biroul Central de Planificare (CPB), ale carui previziuni sunt utilizate pentru formarea bugetului. Acest precizeaza insa ca deficitul public este in scadere in raport cu precedentii trei ani (5,6% din PIB in 2009, 5,1% in 2010 si 4,5% in 2011).

Desi cheltuielile statului au crescut, in special din cauza numarului mai mare de alocatii de somaj, ritmul a fost mai redus decat cel de crestere a veniturilor, sustinute de majorarea TVA, introducerea unei taxe bancare si profituri legate de extractia gazelor naturale mai mari decat cele din 2011, potrivit CBS.

Deficitul public olandez a fost de 24 miliarde euro, in timp ce datoria publica a crescut cu 33 de miliarde de euro, pana la 428 miliarde.

Olanda, care a inregistrat ultimul sau excedent in 2008 (0,5% din PIB), s-a angajat intr-un vast program de taieri bugetare pentru a respecta in 2013 limita europeana de 3% in materie de deficit public.

Olanda este una dintre cele patru tari din zona euro care isi mentin inca ratingul AAA la cele trei mari agentii de rating.