Ungaria: FMI isi exprima regretul pentru ingerinta crescuta a guvernului in economie
"Statul si-a crescut ingerinta in economie prin schimbari frecvente si imprevizibile de politica. Asociata cu o slabire a institutiilor nationale, aceasta afecteaza climatul investitorilor", a afirmat FMI, in raportul anual privind Ungaria.
Astfel, nivelul investitiilor a atins cel mai redus nivel in ultimii zece ani.
Ungaria era in recesiune in 2012 cu un recul al Produsului Intern Brut (PIB) de 1,7%, a explicat institutul monetar de la Washington.
"FMI se asteapta ca PIB-ul sa ramana practic neschimbat in 2013, din cauza unei cereri interne slabe, moderata de exporturi, care raman singura sursa de crestere". Pe termen mediu, cresterea ungara ar urma sa ramana "modesta".
"Cresterea slaba din ultimii ani este cauzata de un mediu extern defavorabil, de factori structurali si de erorile guvernului. Ungaria are nevoie de un mix diferit de politici pentru a stimula cresterea si angajarile", a apreciat Thanos Arvantis, seful misiunii FMI in Ungaria.
Fondul Monetar International lauda angajamentele Ungariei pentru a-si mentine deficitul public sub 3% din PIB, dar critica in schimb ferm mijloacele de a realiza acest lucru: "Recenta consolidare bugetara a mers mana in mana cu masuri fiscale controversate", afirma FMI, care solicita o rationalizare a sistemului fiscal.
Ciclul de reducere a dobanzii de interventie a Bancii centrale ungare (MNB), inceput la finele lui august 2012, ar trebuie sa "marcheze o pauza", recomanda FMI, care avertizeaza ca astfel de actiuni nu pot inlocui alte politici pentru stimularea cresterii si reafirmand importanta independentei bancii centrale.
In martie, Gyorgy Matolcsy, fost ministru controversat al Economiei si un apropiat al premierului ungar, Viktor Orban, a fost numit in fruntea bancii centrale, inlocuindu-l pe Andras Simor, foarte respectat in mediul bancar.

Paradoxul pandemiei: internările s-au prăbușit în 2020, dar numărul infecțiilor nosocomiale a crescut față de 2019 - date oficiale la nouă luni
De ce căutăm urme de viață pe Marte și ce ar însemna pentru omenire dacă le-am găsi
Găurile negre supermasive, formate din materie întunecată? / Internauții au decodat mesajul secret al roverului Perseverance / GTA ar putea fi interzis în SUA /
S-au apucat mai mulți români de yoga în pandemie? „De acasă se muncește mai mult decât de la birou. Faptul că urmează ora de yoga, mă forțează să-mi închid laptopul”
INTERVIU Un an de la primul caz de COVID-19 în România / De ce a scăzut drastic numărul îmbolnăvirilor în ultimele 2-3 luni și ce ne așteaptă: Al treilea val nu va fi de intensitatea celui de-al doilea / Testele rapide ar trebui distribuite gratuit medicilor de familie, am ști clar numărul real de cazuri
2. Eu imi exprim regretul si m^ania ....ca FMI poate spolia Romania de ultimele sale bogatii : marile companii energetice si de transport
vanzarea
Hidroelectrica
Nuclearelectrica
Transgaz
Romgaz
Electrica
Transelectrica
Radet+Elcen
Termocentrale
etc...etc...
vanzarea
Tarom
Posta
Metrou
concesionarea
Autostrazilor A1 si A2 (ca altele nici nu mai sunt)
lichidarea
Otlchim
(vezi lista la pagina 31 din linkul de mai jos)
http://www.imf.org/external/np/loi/2012/rou/091212.pdf
)
Scrisoare de intentie cu FMI din Sep 2012
(ultima scrisoare cea din 2013 nu apare inca pe site-ul FMI)
semnata de Florin Georgescu din partea Guvernului si de Mugur Isarescu din partea BNR