Ministrul Finantelor, Daniel Chitoiu, a declarat, intr-o emisiune difuzata duminica de Realitatea TV, ca economia subterana a Romaniei, desi este greu de cuantificat, oscileaza undeva intre 3,5% - 8% din PIB. Totodata, a mai spus el, 2-3% din PIB-ul Romaniei pleaca in paradisurile fiscale, insemnand 3-4 miliarde de euro.

"Eu cred ca undeva la 2-3 puncte procentuale din PIB, adica 3-4 miliarde de euro. Asta e marea problema a Romaniei, ca banii respectivi merg afara, in paradisuri fiscale", a spus Daniel Chitoiu, potrivit realitatea.net.

Ministrul Finantelor a mai declarat la Realitatea TV ca anul acesta nu va creste niciun impozit sau taxa si a anuntat totodata ca, incepand cu 1 ianuarie 2014, se are in vedere fie o reducere a contributiilor la asigurarile sociale cu 5%, fie o revenire la o taxa pe valoare adaugata de 19%.

"Anul acesta nu va creste nici un impozit, nici o taxa, nici o contributie. Din 1 ianuarie 2014 vrem sa adoptam scaderea TVA de la 24% la 19% sau a CAS cu 5%. Sunt adeptul ca incepand cu 1 ianuarie 2014 sa reducem ori TVA ori CAS. Nu se pot implementa ambele. Ori una ori alta. Cealalta peste un an de zile", a declarat Daniel Chitoiu.

Aceeasi declaratie a fost facuta de catre ministrul Chitoiu si in urma cu trei zile, in fata membrilor AmCham.

Ministrul a adaugat ca Guvernul doreste sa faca noi reduceri de cheltuieli. "La toate institutiile de stat, aparatul central ar putea suporta o reducere de medie de 15%. La 15 aprilie vrem sa mergem in Guvern si sa stabilim reducerile de personal si cheltuieli", a spus Chitoiu.