Cipru are nevoie de 75 de milioane de euro pentru a evita o incetare de plati in aprilie si pentru a putea plati salariile functionarilor si pensiile, a anuntat luni un inalt oficial din insula care se confrunta cu o profunda criza financiara, scrie AFP.

"Deficitul de lichiditati pentru aprilie se ridica la 160 de milioane de euro, Cele 85 de milioane din rezerve nu ajung si avem nevoie de o suma echivalenta pentru a evita o incetare" de plati, a precizat seful Trezoreriei, Rea Georgiu, in fata comisiei de Finante a Parlamentului. Ciprul asteapta prima transa a planului international de salvare in mai.

Purtatorul de cuvant al guvernului, Christos Stylianides, afirmat ca autoritatile incearca sa gaseasca de urgenta banii pentru a plati salariile si pensiile la finele lui aprilie.

"Acest guvern va face tot posibilul in zilele urmatoare pentru a adopta legile (privind planul de salvare) astfel incat sa nu avem probleme cu salariile si pensiile", a precizat acesta, in fata presei.

Cipru a convenit un plan de salvare cu Uniunea Europeana, Banca Centrala Europeana si Fondul Monetar International pentru a primi un credit de 10 miliarde de euro. In cadrul acestui plan, autoritatile din insula s-au angajat sa reduca drastic sectorul bancar, sa concedieze functionari publici si sa majoreze impozitele.