Primul viceguvernator al bancii centrale din Cipru din ultimii aproape 50 de ani, Spiros Stavrinakis, responsabil printre altele cu supravegherea bancara, fost demis marti la doar doua luni de mandat, dupa ce numirea sa in functie a fost declarata neconstitutionala, relateaza portalul Central Banking.com, citat de Mediafax.

Stavrinakis a fost numit in aceasta functie, ramasa vacanta de la infiintarea bancii centrale in 1963, in luna februarie, de catre fostul presedinte ale Ciprului Dimitris Christofias, al carui mandat se apropia de sfarsit.

Inlocuitorul lui Christofias, Nicos Anastasiades, a criticat puternic numirea lui Stavrinakis, pe cand se afla in opozitie.

Potrivit presei locale, Anastasiades ar fi spus atunci ca decizia de numire a lui Stavrinakis, etnic elen, este neconstitutionala, intrucat incalca o prevedere legala conform careia postul trebuie sa revina unui turc cipriot.

Purtatorul de cuvant al Guvernului, Christos Stilianides, a confirmat anularea contractului lui Stavrinakis, el explicand ca "nu exista" din punct de vedere legal si astfel poate fi revocat.

Potrivit Constitutiei Ciprului, guvernatorul si viceguvernatorul bancii centrale pot fi numiti pe cinci ani de catre presedinte si vicepresedinte, care ii pot demite oricand.

In plus, Constitutia prevede ca guvernatorul si viceguvernatorul "nu trebuie sa apartina aceleasi comunitati", astfel ca unul dintre ei trebuie sa fie grec, iar celalalt turc.

Stavrinakis raspundea de departamentele supraveghere bancara, stabilitate financiara si licente si afaceri europene si internationale.

El lucreaza in banca centrala din 1978 si a fost promovat ca director in 2006, iar din 2008 a raspuns de probleme legate de stabilitatea financiara.