Cancelarul german Angela Merkel a afirmat luni ca Germania nu are "forta" de a pune in practica noi masuri de relansare fara riscul de a "pierde increderea" de care se bucura in prezent pe scena internationala, scrie AFP.

"Nu avem forta sa punem in practica pentru a doua oara mari programe de conjunctura fara a pierde increderea internationala", a spus Merkel, in cadrul unei receptii la federatia bancilor. In 2009, Berlinul a sustinut economia in criza in special prin subventionarea masiva a somajului partial.

Spre deosebire de tarile care reclama o sustinere activa a cresterii, prin intermediul unei politici care sa sutina, spre exemplu, cererea, Merkel a pledat din nou pentru reforme si pentru consolidarea finantelor bugetare, laitmotivul sau de luni de zile.

In sudul Europei, dar si in Franta, se inmultesc tot mai mult vocile critice la adresa unei Germanii care este vazuta ca cea care impune austeritatea bugetara partenerilor sai, sufocand astfel cresterea.

Saptamana trecuta, secretarul american al Trezoreriei, Jack Lew, a venit la Berlin pentru a face un apel in favoarea stimularii cererii, dar linia Berlinului nu pare sa se fi schimbat.

Acum, cancelarul a subliniat ca s-au inregistrat progrese in materie de reglementare a sistemului financiar, dar a avertizat ca exista inca multe restante.

"Am promis cetatenilor ca fiecare piata financiara, fiecare actor, fiecare produs financiar va fi supus unei reglementari, dar suntem inca departe de asta", a subliniat ea.