Antreprenorii romani au lansat miercuri o asociatie care sa le reprezinte interesele in relatia cu autoritatile, dupa modelul Consiliului Investitorilor Straini (CIS), sub denumirea "Asociatia Forumul Investitorilor Autohtoni 2013".

Ioan NiculaeFoto: AGERPRES

"Antreprenorii romani nu aveau o astfel de organizatie precum investitorii straini din Romania. In toate actele normative date in Romania in ultimii ani se vede lobby-ul CIS", a declarat miercuri, la evenimentul de lansare, presedintele Interagro, Ioan Niculae, citat de Agerpres.

Niculae este unul dintre fondatorii asociatiei si cel mai bogat roman, potrivit revistei Forbes. Ceilalti membri fondatori sunt Adina Elena Niculae, Mihai Emilian Sofian, Radu Petrica Enache, Catalin Daniel Grigoriu.

In asociatie sunt reprezentate companii romanesti precum Tiriac Holding, Ana Holding, CrisTim, Pambac Bacau, Romconstruct, Romenergo, Albalact, Class, Vincon, Armax Gaz Sibiu, Paralela 45, Raureni, Sanador, Bostina & Asociatii, Banca Carpatica, Electromontaj.

Potrivit presedintelui Interagro, la constituirea asociatiei participa antreprenori si manageri de firme romanesti care totalizeaza 1,2 milioane de locuri de munca.

"Ideea a aparut pe fondul unei crize economice fara precedent, pe care de multe ori incercam sa o musamalizam. Ideea nu e sa facem o asociatie impotriva cuiva, sa ne batem cu cineva. De foarte multe ori, in majoritatea actelor normative se vede lobby facut de Consiliul Investitorilor Straini. Trecem binisor 1.2 milioane de oameni angajati pe care ii avem la firmele noastre. In ultimele sase-noua luni exista o reactia furibunda din partea statului la adresa celor care suntem investitori romani. Cele mai multe acte normative care vin contra investitorilor romani vin cu formula "asa vrea FMI, asa vrea Bruxelles". De multe ori este o minciuna. Aceasta asociatie nu va fi niciodata instrumentul de joaca a cuiva, nici a lui Niculae, nici a lui Luchi Georgescu, nici a lui Turcu. Ne-a intrebat vreodata cineva cand tu Guvernul ai privatizat energia electrica, gazele romanesti? Noi trebuie sa luptam la noi in tara sa fie egalii strainilor", a declarat Ioan Niculae, potrivit realitatea.net.

La eveniment au mai luat cuvantul antreprenorii Anca Vlad, Luchi Georgescu, Maricel Pacuraru, Rdu Enache, Vasile Turcu, Stefan Vuza, Mihai Sofian, Dragos Balteanu, Radu Timis, George Copos, Marian Alecu, Alin Borcea, Daniel Tanu, s.a.

Conform statutului, scopul infiintarii Asociatiei il constituie reprezentarea, identificarea, promovarea si sustinerea unitara a intereselor capitalului romanesc in relatia principalele institutii ale statului si Uniunii Europene, precum si cu alte persoane fizice sau juridice in plan national si international.

Printre obiectivele principale figureaza informarea sistematica a autoritatilor despre problemele investitorilor romani si propunerea de solutii, elaborarea de propuneri legislative, crearea de parteneriate intre antreprenorii romani, promovarea comunicarii, acordarea de consultanta si consiliere, promovarea activitatilor de studii de piata, cercetari, sinteze, documentare si analiza, elaborarea de baze de date, monitorizarea presei romanesti si internationale, editarea, producerea si difuzarea de materiale despre Asociatie, facilitarea implementarii programelor UE in Romania.