Scaderea pretului aurului, care a atins marti minimul ultimilor doi ani, a redus cu 560 miliarde de dolari, la 1.400 miliarde de dolari, valoarea rezervelor detinute de bancile centrale si de Fondul Monetar International (FMI), transmite Bloomberg, citat de Mediafax.

Bancile centrale detin 31.694,8 tone metrice de aur, reprezentand 19% din detinerile totale la nivel global, potrivit datelor World Gold Council.

Aurul s-a apreciat timp de 12 ani consecutivi pana in luna septembrie a anului 2011, cand a atins pretul record de 1.923,7 dolari pe uncie (aproximativ 61,8 dolari pe gram). Ulterior, cotatia metalului pretios a intrat pe o panta predominant descendenta si se plaseaza acum la aproape 30% sub nivelul record din 2011.

La preturile record din vara lui 2011, rezervele bancilor centrale si ale FMI valorau aproape 2.000 miliarde de dolari.

SUA si Germania detin cele mai mari rezerve de aur, care reprezinta 70% din rezervele totale ale bancilor centrale din aceste tari. Rusia, aflata pe locul 7 in topul rezervelor, cu 976,9 tone, a cumparat masiv aur in ultimii ani.

Declinul aurului din ultimii doi ani a fost determinat de imbunatatirea perspectivelor economice mondiale, incetinirea inflatiei si cresterea profiturilor companiilor, care au stimulat interesul investitorilor pentru actiuni, in defavoarea activelor considerate investitii sigure, precum aurul.

Scaderea pretului aurului s-a accentuat de la inceputul acestui an, pe fondul semnalelor pozitive transmise de economia Statelor Unite, aprecierii dolarului si schimbarii de atitudine a consiliului de politica monetara al Rezervei Federale, care a indicat ca ar putea restrange masurile de stimulare a economiei - injectii de lichiditate in economie prin preluarea de obligatiuni din piata de catre banca centrala.

Toate acestea au redus cererea pentru aur ca "refugiu", iar analistii Goldman Sachs au recomandat saptamana trecuta investitorilor sa vanda.

Totodata, aurul a pierdut teren si ca forma de hedging fata de inflatie, preturile de consum continuand sa inregistreze cresteri modeste chiar si dupa aproape cinci ani de "tiparire de bani" in SUA.

In ultimele zile, declinul pretului aurului a fost accentuat de aparitia informatiilor privind intentia bancii centrale a Ciprului de a vinde rezervele de metal pretios, la indemnul creditorilor internationali.

Potrivit World Gold Council, banca centrala a Ciprului detine 13,9 tone de aur.

Pretul aurului a revenit miercuri in urcare, inregistrand un avans de aproximativ 1,1%, la 1.383,5 dolari pe uncie. Luni, cotatia metalului pretios a coborat cu aproape 10%, cel mai abrupt declin din ultimii 30 de ani.

Analistii Goldman Sachs noteaza intr-un raport ca masura de a constrange banca centrala a Ciprului la vanzarea rezervelor de aur ar putea reflecta "o monetizare la scara larga a rezervelor de aur la alte banci centrale europene".

Deprecierea aurului este "extrem de ingrijoratoare", a declarat marti guvernatorul bancii centrale a Africii de Sud, Gill Marcus, care a precizat ca institutia pe care o conduce nu isi va reajusta politica privind rezervele in urma evolutiilor recente. Institutia detine 125,1 tone de aur.

Banca centrala din Coreea de Sud a precizat ca scaderea pretului aurului nu reprezinta un motiv important de ingrijorare, deoarece acumularea metalului face parte dintr-o strategie pe termen lung de diversificare a rezervelor valutare.

Fondurile tranzactionate la bursa care investesc in companii miniere si aur au inregistrat retrageri de 37,2 miliarde de dolari in acest an. Fondurile mutuale specializate in aur au consemnat retrageri de 11,2 miliarde de dolari de la inceputul anului, in timp ce fondurile care investesc in actiuni au atras 21,25 miliarde de dolari, potrivit datelor EPFR Global, preluate de Bloomberg.

Valoarea actiunilor listate la burse a crescut la nivel mondial cu 2.280 miliarde de dolari in acest an, in defavoarea activelor cu un grad ridicat de siguranta pe termen lung.

Preturile inregistrate in tranzactiile futures cu aur pe bursa de la new York au scazut cu 18% in acest an, cel mai slab inceput de an din 1981, delcinul culminand cu o cadere de 9,3% in sedinta de luni.

Indicele S&P 500 al bursei de la New York a crescut de peste doua ori de la minimul ultimilor 12 ani atins in 2009. Fondurile mutuale din SUA care investesc in actiuni au atras 19,5 miliarde de dolari de la investitori in acest an, dupa ce au pierdut 400 miliarde de dolari in cei patru ani anteriori.

Unii investitori au ramas insa optimisti in privinta aurului. Miliardarul John Paulson, cunoscut pentru interesul ridicat manifestat fata de aur, a inceput anul 2013 cu active de 9,5 miliarde de dolari la fondurile de hedging pe care le controleaza, din care aproximativ 85% sunt plasate in active legate de industria aurului.

Deprecierea aurului a redus averea estimata a lui Paulson cu 1,5 miliarde de dolari fata de nivelul de la inceputul anului. Reprezentantii miliardarului au precizat ca acesta ramane fidel tezei ca aurul este cea mai buna "asigurare" fata de inflatie si devalorizarea monedei, pe fondul injectiilor de bani proaspat tipariti efectuate de bancile centrale in economie.

Fondul BlackRock, cu active de 3.800 miliarde de dolari, sustine ca are asteptari pozitive pe termen lung de la aur.

"Probabilitatea inflatiei in urmatorii cinci ani este mai ridicata decat anul trecut. Alte lucruri, precum devalorizarea banului, evenimentele din Cipru, cu luarea in vizor a depozitelor, sugereaza ca lumea va cauta alternative", comenteaza pentru Bloomberg Catherine Raw, managerul unui fond de investitii in cadrul BlackRock.

Valoarea detinerilor de aur la nivel mondial a scazut in ultimele zile cu 773 miliarde de dolari, la 7.500 miliarde de dolari, potrivit estimarilor Bloomberg, bazate pe datele World Gold Council.

Miliardarul George Soros, care a descris in 2010 aurul drept "balonul speculativ absolut", si-a redus cu 55% la sfarsitul anului trecut expunerea pe SPDR, cel mai mare fond care investeste in aur.

World Gold Council estima in anul 2011 cantitatea de aur aflata in circulatie la 171.300 tone.