Guvernul negociaza cu Comisia Europeana ca toate proiectele de infrastructura finantate prin intermediul Bancii Europene de Investitii (BEI), Bancii Europene pentru Reconstructie si Dezvoltare (BERD) si Bancii Mondiale (BM) sa nu fie incluse in calculul deficitului bugetar, astfel incat indicatorul agreat, de pana la 3% din PIB, sa fie respectat, a declarat vineri ministrul delegat pentru Proiecte de Infrastructura, Dan Sova, citat de Agerpres.

"Romania se poate imprumuta masiv de pe pietele financiare la dobanzi scazute, dar n-are voie. Credibilitatea pe care o dau investitorii institutionali Romaniei este foarte mare. Marea problema este ca trebuie sa ne incadram in deficitul bugetar de pana la 3%. Singura solutie este cresterea PIB. (...) Acum se negociaza pentru toate proiectele finantate cu BEI, BERD, BM. Vrem sa vedem daca accepta CE sa nu le introducem in deficit', a spus Dan Sova.

Sova a mai spus ca autoritatile incearca sa nu mai ofere garantii de stat pentru proiectele derulate in parteneriate cu investitorii straini, ci doar scrisori de confort, termeni acceptati de companii din Japonia sau Coreea de Sud.

"Avem 5 milioane lei pentru garantii de stat. Ii pastram pentru proiecte mari. Incercam sa nu folosim garantii de stat pentru proiecte fie in concesiune sau parteneriat public privat. Investitorii din Japonia si Coreea de Sud au acceptat sa lucreze in project finance cu statul roman doar cu scrisori de confort. Scrisoarea de confort nu asigura garantie financiara. Au spus ca ii intereseaza sa fie proiecte asumate de stat si considerate prioritare", a afirmat Dan Sova.