Agentia Fitch Ratings a retras vineri ratingul maximal "AAA" acordat Marii Britanii, din cauza degradarii situatiei economice care a determinat revizuirea in crestere a previziunilor privind datoria publica si deficitul bugetar, scrie AFP.

Ratingul tarii a fost scazut cu o treapta, la "AA+", a informat intr-un comunicat agentia Fitch, care a plasat Marea Britanie sub supraveghere negativa la 22 martie.

Perspectiva de evolutie este "stabila", ceea ce inseamna ca agentia nu are in vedere o noua modificare a ratingului pe termen mediu.

"Retrogradarea ratingului suveran al Marii Britanii reflecta in primul rand perspective economice si bugetare mai slabe si, prin urmare, o revizuire in crestere a previziunilor pe termen mediu privind deficitul si datoria publica", a precizat agentia de evaluare, care estimeaza acum ca datoria guvernamentala va atinge un varf de 101% din PIB in 2015-2016.

Acest anunt este un nou revers pentru guvernul premierului conservator David Cameron, dupa ce agentia Moody's i-a retras deja Marii Britanii ratingul triplul A la sfarsitul lunii februarie.