Produsul Intern Brut (PIB) al Marii Britanii a crescut cu 0,3% in primul trimestru in raport cu cel precedent, permitand astfel regatului sa evite cea de-a treia recesiune de la inceputul crizei din 2008, potrivit cifrelor Biroului de statistica (ONS) publicate joi si citate de AFP.

Aceste cifre, superioare ratei de crestere de 0,1% prevazute de economisti, reduce usor presiunea asupra guvernului premierului conservator David Cameron.

Dupa o contractare de 0,3% inregistrata in trimestrul patru din 2012, Marea Britanie ar fi intrat oficial in recesiune in cazul unei noi contractari in primele trei luni ale acestui an.

"Aceste cifre reprezinta un semn incurajator legat de faptul ca economia este in curs de vindecare. Facem progrese in ciuda conditiilor economice dificile", a reactionat imediat ministrul Finantelor, George Osborne.

Acesta era puternic criticat, in conditiile in care politica sa de austeritate nu parea sa dea rezultate iar tara a fost privata de ratingul maximal "AAA" de agentiile Fitch si Moody's.

Lira britanica s-a apreciat dupa publicarea acestor cifre, atingand la ora 08,35 GMT cel mai inalt nivel din ultimele trei saptamani in fata euro (0,8457 lire pentru un euro) si din ultimele doua luni in fata dolarului (1,5414 dolari pentru o lira).