Spania, aflata in recesiune, a admis vineri ca are nevoie de doi ani suplimentari pentru redresarea finantelor sale, prezentand perspective economice mai sumbre, in ciuda unui efort de austeritate "titanic" solicitat tarii de un an si jumatate, scrie AFP.

Comisia Europeana a anuntat ca a acceptat amanarea cu doi ani a atingerii obiectivului de deficit de 3% pentru Spania.

Aceste previziuni sunt insotite de un cadru de reforme structurale anuntate la insistenta Bruxellesului, care reclama corectarea "dezechilibrului excesiv" al economiei spaniole, incapabila pana in prezent sa stopeze spirala exploziva a recesiunii si a somajului.

Dupa programul draconic aplicat in urma cu trei ani pentru a economisi 150 de miliarde de euro pana la finele lui 2014, care a asfixiat cererea interna, aceste noi masuri nu sunt insotite de masuri de austeritate semnificative.

Dupa impopulara majorare a TVA din septembrie 2012, guvernul ia in calcul acum impozite suplimentare, in special in materie de mediu, si se pregateste sa mentina inca un an cresterea impozitului pe venit pe care a promis ca il va aplica doar pentru 2012 si 2013.

"Nu vom majora marile impozite: impozitul pe venit si la TVA", a precizat purtatorul de cuvant al guvernului, Soraya Saenz de Santamaria.

Ministrul Bugetului, Cristobal Montoro, a reamintit "efortul de austeritate titanic" consimtit de tara si aplicat din decembrie 2011 de guvernul de dreapta al lui Mariano Rajoy.

In ciuda acestor eforturi, vicepresedintele Comisiei Europene, Olli Rehn, a cerut din nou joi lui Mariano Rajoy sa prezinte reforme "extinse si concrete" pentru a corecta "dezechilibrele excesive" afisate de Spania, a patra economie a zonei euro care a intrat in recesiune dupa izbucnirea crizei imobiliare in 2008.

Dar, intr-un context de profunda criza sociala si in conditiile in care numarul somerilor se apropie de pragul de sase milioane, cu o rata a somajului de 27,16%, guvernul dispune de o marja de manevra limitata.

Pentru ca efortul de asanare sa fie mai putin dureros, el a majorat obiectivul de reducere a deficitului public la 6,3% din PIB in acest an, fata de cifra prevazuta initial, de 4,5%, si dupa 7% in 2012, admitand ca va trebui asteptat anul 2016, si nu 2014, pentru a reveni sub pragul de 3% impus de Bruxelles.

O astfel de relaxare va permite guvernului sa reduca presiunea asupra taierilor bugetare, in conditiile in care programul de austeritate aplicat de Mariano Rajoy a contribuit la agravarea reducerii activitatii economice si a facut sa explodeze somajul.

In paralel cu asanarea finantelor, guvernul intentioneaza sa continue reformele structurale.

Printre acestea, o reforma a administratiei publice, anuntata de mult timp, pentru a rationaliza costurile si a elimina redundantele, precum si stimulente pentru micii intreprinzatori si micile intreprinderi straine care doresc sa se instaleze in Spania.