Banca Mondiala a aprobat vineri un proiect in valoare de 70 de milioane de euro pentru mondernizarea sistemului de colectare a impozitelor si contributiilor sociale al Agentiei Nationale de Administrare Fiscala din Romania, potrivit unui comunicat al BM.

"Prin acest proiect, Banca Mondiala colaboreaza cu Romania pentru a creste eficacitatea si eficiente in colectarea de taxe si contributii sociale si disciplina fiscala si a reduce povara administrativa pe umerii contribuabililor de a isi indeplini responsabilitatile in acord cu noile legi fiscale. ANAF va gestiona implementarea proiectului", se arata in comunicat.

Modernizarea administrarii veniturilor este o componenta importanta a reformei programului economic al guvernului. In ciuda eforturile de ajustare fiscala, contextul economic european si slaba crestere economica din Romania continua sa prezinte riscuri asupra stabilitatii macroeconomice.

Guvernul Romaniei acord o importanta ridicata unei administrari fiscale eficiente, care incurajeaza disciplina fiscala voluntara si trateaza evaziunea fiscala intr-un mod mai eficace si intr-un mediu mai dezvoltat din punct de vedere tehnologic, mai precizeaza BM.

Potrivit unui raport citat de Banca Mondiala, Romania mai are multe de facut pentru a imbunatati usurinta in achitarea de taxe si a reduce numarul crescut de plati.

"Romania are un numar mare de contribuabili mici care se confrunta cu un regim fiscal complex - atat contribuabilii cat si ANAF trebuie sa isi foloseasca resursele pentru a isi indeplini responsabilitatile disproportionate fata de contributiile aduse de acest segment al economiei", se mai spune in comunicat.

In general, o administrare fiscala moderna va incerca sa minimizeze contactul direct cu contribuabilul, iar serviciul este oferit prin folosirea unui website, al unui call center accesibil si alte mijloace. In plus, reducerea contactului uman minimizeaza oportunitatile de "comportament corupt", explica BM.

Odata ce proiectul va fi complet, angajatii ANAF vor fi instruiti si distribuiti in intreaga organizatie, focusul fiind pe re-distribuirea catre zone cheie precum audit si colectarea de datorii.

Imprumutul are o scadenta de 12 luni, cu o perioada de gratie de 5 ani. Eficacitatea dorita prin acest proiect este asteptata sa fie indeplinita in luna octombrie a acestui an.