Bucurestiul, daca il decupam, cred ca ar putea sa intre si maine in zona euro, a declarat, joi, intr-o conferinta de presa, guvernatorul Bancii Nationale a Romaniei (BNR), Mugur Isarescu, potrivit Agerpres.

"Bucurestiul este cam cat o tara baltica. Facand o comparatie la fel de nefericita ca dintre Romania si o tara baltica as spune ca Bucurestiul cred ca ar putea sa intre si maine in zona euro daca ne ambitionam, dar toata chestia este sa-l decupam si sa-l ducem aici la Fierbinti, "Las Fierbinti" sau cum se numeste", a spus guvernatorul BNR.

Acesta a afirmat ca nu vrea sa spuna niciun termen fix pentru adoptarea monedei europene.

"Am inteles, din ce a declarat premierul si l-am ascultat, ca dansul a vorbit despre o perioada rezonabila si despre intrarea in momentul in care economia romaneasca sa fie pregatita, intrucat ea trebuie sa faca fata unui mediu concurential, iar experienta catorva tari, care sunt in zona euro, au fost stranse in corsetul cursului de schimb, arata ca este mai mult decat riscant sa intri intr-un asemenea corset nepregatit. Prefer sa nu pronunt niciun fel de termen fix. Invit pe toti cei care doresc sa participe la Comitetul de trecere la euro care se tine trimestrial la BNR si sa constate cate lucruri sunt de facut, inclusiv chestiuni tehnice. Deocamdata, constat ca Bulgaria a renuntat la termen, iar celelalte trei tari, ma refer la Ungaria, Polonia si Cehia, nu au un termen fix. Deci, au adoptat aceasta pozitie relativ flexibila din considerente legate de ce se intampla in zona euro. Mai ramane intrebarea de ce fac exceptie tarile baltice", a explicat Isarescu.

Potrivit acestuia, tarile baltice au doua caracteristici, iar unul dintre ele este ca au consilii monetare.

"Cand citim de ce Romania nu a adoptat in '98 Consiliul Monetar acolo era trecut la puncte nevralgice dificultatea gasirii unui exit. Adica este o solutie extraordinara pe termen scurt si mediu, dar dupa ce se termina Consiliul Monetar sa ai unde sa de duci, altfel te pandeste soarta Argentinei. Ea nu a avut unde sa se duca decat in criza, dupa ce avantajele Consiliului Monetar au disparut si s-au acumulat tensiuni si presiuni care nu au mai putut sa fie rezolvate prin politici interne, ceea ce se numeste devalorizare interna. Atunci sistemul a explodat. Al doilea motiv pentru care tarile baltice sunt greu de comparat cu Romania se refera la dimensiuni", a precizat oficialul BNR.