Statele Unite vor incuraja liderii zonei euro sa "schimbe cursul" in ceea ce priveste austeritatea si sa "recalibreze" ritmul reducerii deficitelor, in cadrul summitului ministrilor de Finante din G7 de vineri si sambata, la Londra, a declarat miercuri un inalt responsabil al Trezoreriei, citat de AFP.

"Este important sa recalibram ritmul consolidarii bugetare (in zona euro, n.r.). O consolidare bugetara brutala risca sa sufoce cererea. O schimbare de curs acum poate face marea diferenta", a afirmat acest oficial, care a preferat sa-si pastreze anonimatul.

Cu doua zile inainte de reuniunea G7-Finances din capitala britanica, acest responsabil "a salutat" intervalele suplimentare de timp acordate de Uniunea Europeana Frantei, Spaniei si Olandei pentru atingerea obiectivelor de reducere a deficitelor bugetare.

"Dar exista inca o marja de manevra pentru a face mai mult pe termen scurt", a adaugat acesta, fara a oferi alte precizari.

Marti, secretarul american al Trezoreriei, Jacob Lew, care va fi prezent la Londra, a asigurat ca reducerea deficitelor nu este "singura busola" de actiune publica in Statele Unite, in momentul in care dezbaterea despre austeritate continua sa agite apele europene.

La Londra, delegatia americana ar urma sa incurajeze inca o data economiile excedentare, in special Germania, sa-si majoreze cererea interna pentru a oferi o relaxare partenerilor din zona euro, creind astfel un debuseu pentru produsele lor.

Ministrii celor sapte tari cele mai industrializate din lume vor evoca si chestiunea "evaziunii si optimizarii fiscale", in urma discutiilor de la G20 Finances de la Washington, din 19 aprilie, a adaugat acest oficial.

"Ne bucuram de interesul manifestat pentru demersul american de facilitare a transparentei asupra conturilor bancare din strainatate", a precizat el.

Statele Unite au votat in 2010 o lege care obliga institutiile financiare din strainatate sa le informeze despre orice depozit al unui cetatean american impozabil pe teritoriul SUA.