Guvernul sloven a adoptat joi un plan de asanare a finantelor publice ce va fi comunicat Comisiei Europene pentru a evita recursul la un ajutor financiar international, a anuntat premierul Alenka Bratusek, citat de AFP.

Intr-o conferinta de presa organizata la Ljubljana, Alenka Bratusek, alaturi de ministrul Finantelor, Uros Cufer, a subliniat ca acest plan are in vedere asanarea finantelor publice, in special a sectorului bancar, in pragul imploziei, si de stimulare a cresterii.

Ministrul de Finante a precizat ca vor fi vandute 15 societati de stat, printre care Nova KBM BANK , Telekom, Adria Airways si aeroportul Ljubljana, potrivit Reuters.

Sectorul bancar se prabuseste sub povara creditelor neperformante - aproximativ 7 miliarde de euro, respectiv 20% din Produsul Intern Brut (PIB) al tarii - si ar putea conduce tara in pozitia de al saselea stat din zona euro care face apel la un ajutor, dupa Cipru, Spania, Portugalia, Irlanda si Grecia.

Or, pentru a evita conditiile drastice impuse de Uniunea Europeana Ciprului in schimbul acestui ajutor, Slovenia incearca cu orice pret sa ajunga in aceasta pozitie.

Astfel, guvernul a decis sa majoreze Taxa pe Valoarea Adaugata (TVA) cu doua puncte, de la 20 la 22%, incepand cu 1 iulie si sa instaureze un impozit funciar si imobiliar incepand cu ianuarie 2014, aceasta ultima masura fiind initial prevazuta pentru ianuarie 2015.

Printre masurile anuntate, seful guvernului a subliniat, creand o anumita surpriza, ca a renuntat, in prima etapa la un "impozit de criza" care sa afecteze toti cetatenii: "Suntem constnenti ca renuntarea la un impozit de criza va avea un impact pozitiv pentru economie si de aceea am ales solutia care va avea cele mai mici consecinte negative pentru cresterea economica", a argumentat premierul.

Si totusi, daca planul adoptat nu isi produce efectele scontate, atunci un impozit de criza ar putea face dintr-un plan B, a adaugat aceasta.