Franta si Germania vor sa prezinte al sfarsitul lunii mai un plan comun de lupta impotriva somajului in randul tinerilor, prin intermediul creditelor acordate firmelor care angajeaza acest segment de populatie, scrie luni ziarul german Rheinische Post, preluat de AFP.

Denumit "New Deal for Europe", o referinta la "New Deal"-ul anilor anilor 1930 al presedintelui american Franklin Delano Roosevelt, initiativa comuna a ministrului francez al muncii Michel Sapin si a omologului sau german Ursula von der Leyen urmeaza sa fie prezentata in cursul conferintei de la Paris, din 28 mai, organizata de investitorul filantropul germano-american Nicolas Berggruen.

Un purtator de cuvant al ministerului german al Muncii a precizat totusi ca nu este vorba "nici de o initiativa pur germana, nici de o initiativa franco-germana. In final, aceasta va trebui sa priveasca toata zona euro".

Planul, la care vor subscrie "intreprinderi majore", dupa cum scrie cotidianul german, prevede ca Banca Europeana de Investitii (BEI) sa acorde credite "in valoare de mai multe miliarde" intreprinderilor care se angajeaza sa recruteze sau sa formeze tineri.

Uniunea Europeana a convenit sa aloce sase miliarde de euro pana in 2020 pentru a lupta impotriva somajului in randul tinerilor, o plaga care afecteaza un tanar din doi in Spania, spre exemplu. Acest "New Deal" ar urma sa permita exercitarea unui efect de parghie in ceea ce priveste suma, scrie Rheinische Post: el va servi drept garantie la BEI, ceea ce ar putea permite colectarea unei sume de zece ori mai mare, respectiv 60 de miliarde de euro, pentru credite acordate intreprinderilor.