VIDEO Criza economica din Europa se intinde spre est. Vestile bune vin din Ungaria si din Romania - Capital Economics
Produsul Intern Brut (PIB) al Poloniei nu a crescut decat cu 0,1% in primul trimestru in raport cu cel precedent.
O cifra cu atat mai slaba cu cat are in vedere o tara in recuperare economica, pe fondul afluxului de fonduri europene.
Polonia, cu cei 38 de milioane de locuitori, constituie de departe cea mai mare economie in randul fostelor tari comuniste devenite membre ale UE, si singura dintre cele 27 care a ramas pe crestere de-a lungul crizei izbucnite in 2008.
"Economia poloneza traverseaza in continuare o faza de neta incetinire", a comentat Monika Kurtek, economist sef la Bank Pocztowy.
Pe ansamblul anului 2012, PIB-ul Poloniei a crescut cu 1,9%, fata de +4,5% in 2011.
"Asteptam o oarecare imbunatatire in semestrul doi, cu conditia totusi de a vedea o relansare a activitatii economice pe pietele care absorb exporturile poloneze", a declarat Ludwik Kotecki, economist sef la ministerului polonez de Finante.
Dependenta puternic de exporturile spre tarile din zona euro, in special in Germania, economia poloneza ar putea creste cu 1,3% in acest an, potrivit previziunilor Fondului Monetar International.
Dar in zona euro recesiunea continua in primul trimestru, cu un PIB in scadere cu 0,2%.
In Germania, cresterea a atins cu greu 0,1% in primul trimestru, iar Franta a intrat in recesiune, cu o scadere de 0,2% din PIB.
Dependenta masiv de productia de automobile si de exporturi, economia Cehiei se scufunda in cea mai lunga recesiune din istoria sa moderna.
In primul trimestru, PIB-ul acestei tari a scazut cu 0,8%, al saselea trimestru consecutiv de scadere.
"Cifrele pentru primul trimestru sunt evident o deceptie", a comentat Tomas Vlk, analist la banca Patria Finance. Majoritatea analistilor se asteptau la un recul de doar 0,1%.
"Recesiunea economiei cehe nu se apropie de sfarsit ci, din contra, se agraveaza", avertizeaza Petr Dufek, analist la banca CSOB.
Membra a UE din 2004, Cehia a intrat in recesiune la finele lui 2011. Pentru 2012, PIB-ul sau a scazut cu 1,2%, dupa o crestere de 1,9% in 2011.
Slovacia vecina, membra a zonei euro si a carei economie se bazeaza mult pe productia de automobile si electronice, evolueaza si ea in decelerare, cu o crestere a PIB-ului cu 0,3% in primul trimestru in raport cu cel precedent.
Pe ansamblul anului 2012, PIB slovac crescuse cu 2,0%, dupa o crestere de 3,2% in 2011.
Estonia, ultima tara intrata in zona euro si care afisa cresteri record de 8,1% i 2011, incepe si ea sa aiba perspective sumbre.
PIB-ul acestei tari baltice a scazut cu 1,0% in primul trimestru iar rata somajului a repornit in crestere, la 10,2%, dupa 9,3% in ultimul trimestru din 2012.
In Letonia vecina, tara care spera sa adere la euro in iannuarie 2014, cresterea a incetinit la 1,2% in primul trimestru, dupa ce a atins 5,6% pe ansamblul anului trecut, respectiv cel mai bun rezultat pe anul trecut in UE.
In schimb, "vestile bune vin din Ungaria si din Romania", dupa cum subliniaza Capital Economics.
Ungaria a iesit din recesiunea care o afecta de la jumatatea lui 2012, cu o crestere de 0,7% a PIB-ului in primul trimestru din 2013, iar produsul intern brut al Romaniei a crescut cu 0,5%.

România și trenurile internaționale - O istorie de 130 de ani, de la trenurile ce parcurgeau peste 3.000 de km până la rutele mult mai scurte din prezent
Walker, Texas Ranger, se întoarce! / Vești bune pentru fanii Indiana Jones / Noi dovezi despre formarea găurilor negre supermasive
VIDEO Rusia, o viață în exil: Copiii Gulagului se luptă de 30 de ani pentru a reveni acasă
Sorin Cîmpeanu, invitat în studioul HotNews.ro de la ora 18,00. Realizator - Mona Hera
VIDEOINTERVIU/ Beneficiile pe care le pot acorda firmele angajaților anul acesta, dacă au posibilitatea, explicate de Cristian Rapcencu. De la cei 400 lei din telemuncă, la decontarea concediilor și cei 1.500 lei pentru creșă sau gradiniță/ Cum se poate deduce întregul cost cu casele de marcat
Dar urechea muzicala a basistilor era cam grav afecata de latratul propagandistilor marinarului.
Se pare ca si memoria le-a fost afecatata unora.
Dar dacă pib romanesc scadea si cel cehes crestea, ce ai mai fi zis...
Pt voi, astia, cu creierele spalate e prost oricum...
Pai sa va mai aud cu antieuropeanul Orban.
Dupa cum se vede tratarea cu sictir a UE da rezultate.
Mai pentru matale: Macrostabilitatea care se vede astazi in Romania (relativa) se datoreaza guvernului Boc.
Matematic:
T0 = se iau masuri
T1 = T0 + 1.5 ani = se vad rezultate.
Rahatul pe care-l arunca pe pereti prietenii tai USL-amisti se va colora in culoarea diareii mai repede. Prostiile facute de ei sunt enorme si facute intr-un mod absolut inconstient.
Deja se vede siajul - scaderea dramarica a consumului de energie electrica.
Inchei cu urarea care-ti place: "Basescu e de vina"
La asa analisti, asa vesti bune. Sictir!
Imi pare rau ca eu reusesc sa vad si peste niste cifre aruncate prostimii care peste 3 ani va vota din nou USL pentru ca, nu-i asa, "cifrele economice" arata mai bine.
Oricum, banuiesc ca tu luai de buna cresterea economica bazata pe specula imobiliara:-)
Respect!
Da' se pare ca dacul si cu tine muriti de grija Germaniei.
Mai pe-ndelete: "tara intrata in zona euro ... incepe si ea sa aiba perspective sumbre".
Şi tot mai vreţi aderarea la zona euro???