Tarile Europei centrale si de est sunt usor-usor cuprinse de criza din zona euro, unde foste campioane ale cresterii precum Polonia si Estonia se afla in plina decelerare, iar Cehia se afunda in recesiune, scrie AFP. In schimb, vestile bune vin din Ungaria si Romania.

Produsul Intern Brut (PIB) al Poloniei nu a crescut decat cu 0,1% in primul trimestru in raport cu cel precedent.

O cifra cu atat mai slaba cu cat are in vedere o tara in recuperare economica, pe fondul afluxului de fonduri europene.

Polonia, cu cei 38 de milioane de locuitori, constituie de departe cea mai mare economie in randul fostelor tari comuniste devenite membre ale UE, si singura dintre cele 27 care a ramas pe crestere de-a lungul crizei izbucnite in 2008.

"Economia poloneza traverseaza in continuare o faza de neta incetinire", a comentat Monika Kurtek, economist sef la Bank Pocztowy.

Pe ansamblul anului 2012, PIB-ul Poloniei a crescut cu 1,9%, fata de +4,5% in 2011.

"Asteptam o oarecare imbunatatire in semestrul doi, cu conditia totusi de a vedea o relansare a activitatii economice pe pietele care absorb exporturile poloneze", a declarat Ludwik Kotecki, economist sef la ministerului polonez de Finante.

Dependenta puternic de exporturile spre tarile din zona euro, in special in Germania, economia poloneza ar putea creste cu 1,3% in acest an, potrivit previziunilor Fondului Monetar International.

Dar in zona euro recesiunea continua in primul trimestru, cu un PIB in scadere cu 0,2%.

In Germania, cresterea a atins cu greu 0,1% in primul trimestru, iar Franta a intrat in recesiune, cu o scadere de 0,2% din PIB.

Dependenta masiv de productia de automobile si de exporturi, economia Cehiei se scufunda in cea mai lunga recesiune din istoria sa moderna.

In primul trimestru, PIB-ul acestei tari a scazut cu 0,8%, al saselea trimestru consecutiv de scadere.

"Cifrele pentru primul trimestru sunt evident o deceptie", a comentat Tomas Vlk, analist la banca Patria Finance. Majoritatea analistilor se asteptau la un recul de doar 0,1%.

"Recesiunea economiei cehe nu se apropie de sfarsit ci, din contra, se agraveaza", avertizeaza Petr Dufek, analist la banca CSOB.

Membra a UE din 2004, Cehia a intrat in recesiune la finele lui 2011. Pentru 2012, PIB-ul sau a scazut cu 1,2%, dupa o crestere de 1,9% in 2011.

Slovacia vecina, membra a zonei euro si a carei economie se bazeaza mult pe productia de automobile si electronice, evolueaza si ea in decelerare, cu o crestere a PIB-ului cu 0,3% in primul trimestru in raport cu cel precedent.

Pe ansamblul anului 2012, PIB slovac crescuse cu 2,0%, dupa o crestere de 3,2% in 2011.

Estonia, ultima tara intrata in zona euro si care afisa cresteri record de 8,1% i 2011, incepe si ea sa aiba perspective sumbre.

PIB-ul acestei tari baltice a scazut cu 1,0% in primul trimestru iar rata somajului a repornit in crestere, la 10,2%, dupa 9,3% in ultimul trimestru din 2012.

In Letonia vecina, tara care spera sa adere la euro in iannuarie 2014, cresterea a incetinit la 1,2% in primul trimestru, dupa ce a atins 5,6% pe ansamblul anului trecut, respectiv cel mai bun rezultat pe anul trecut in UE.

In schimb, "vestile bune vin din Ungaria si din Romania", dupa cum subliniaza Capital Economics.

Ungaria a iesit din recesiunea care o afecta de la jumatatea lui 2012, cu o crestere de 0,7% a PIB-ului in primul trimestru din 2013, iar produsul intern brut al Romaniei a crescut cu 0,5%.