Institutul Breugel: Programul de asistenta financiara pentru Grecia este un esec, tara nu isi va putea plati datoriile
"In Grecia, programul a fost un esec", spun acesti economisti, care il explica prin trei factori: conditii de plecare deosebit de defavorabile, un sistem administrativ si politic mult mai slab decat in alte doua tari care au beneficiat de aceasta asistenta, Irlanda si Portugalia, precum si faptul ca Grecia este prima tara care a avut nevoie de asistenta financiara intr-o zona euro "absolut nepregatita".
Pentru Bruegel, unul dintre centrele de analiza europene cele mai influente, problema datoriei Greciei, partial restructurata la finele lui 2011-inceputul lui 2012, ar fi trebuit atacata mult mai repede.
"Intarzierea a condus la inlocuirea creditorilor privati cu creditori publici si a adus pierderile pe umerii contribuabililor. Acest lucru va fi probabil un punct major de discordie cand creditorii europeni vor trebui sa recunoasca faptul ca Grecia este incapabila sa-si plateasca datoria", scriu cei trei economisti, Jean Pisani-Ferry, Andre Sapir si Guntram Wolff.
Tabloul este mai putin sumbru pentru Irlanda si Portugalia. Pentru prima tara, care ar urma sa revina pe piete in acest an, Bruegel vorbeste de un "succes" in ciuda "riscurilor". Programul este "potential un succes" pentru Portugalia, chiar daca economia ramane "structural slaba si fragila in fata socurilor".
Un alt esec al programelor este nivelul somajului, mult peste asteptari si care ameninta sustenabilitatea eforturilor bugetare.
Bruegel reaminteste de asemenea si dezacordurile din cadrul troicii finantatorilor, in special intre UE si FMI, care cere o contributie din partea creditorilor privati, in special pentru Grecia, in fata europenilor, care se tem de o contagiune a crizei.
Economistii sugereaza ca FMI va deveni pe viitor mai putin implicata in zona euro.

Liberalizarea pieței energiei / Diferențe de până la 19% dintre prețul serviciului universal și cel mai mic preț de pe piață
UPDATE Cîmpeanu: „Elevii care au vulnerabilități sau aparținători cu vulnerabilități, certificate medical, vor putea învăța online; profesorii vor putea preda online” / Petiție pentru reintroducerea sistemului hibrid
Boeing 737 MAX va zbura din nou în UE. Interdicția impusă acum 22 de luni, după două accidente aviatice, a fost ridicată
Poluarea de weekend din București: Agenția de Mediu dă vina pe trafic și condițiile atmosferice, activiștii de mediu indică arderi de deșeuri și încălzirea rezidențială / În rest, tăcere
INTERVIU Cum se simte scăderea numărului de îmbolnăviri în spitalele COVID: Numărul de pacienți este mai mic, dar vin mulți cu forme severe / Pericolul foarte mare este noua tulpină
De tras tepe,cacialmale este mester,iar cine nu-l cunoaste ,o sa-l tina minte toata viata.Asa invata prostul doar din greseli si de aceea se spune ca experienta propie este cea mai scumpa.
Cu ce sa plateasca grecul ???,el sta la soare de cum se scoala ,asta pe la prinz,o lulea,o cafea ,un ceai ,un zar ,o tabla,se face eara ,maninca o hamsie,bea un vin ,ba o muzica ,o poveste si asa grecul rupt de munca dupa miezul noptii trage la somn.Turismul,si Sf Munte faceau bugetul Greciei,ca cei de aveau insule,vapoare nu-si tin ei banii la Atena,sunt destule locuri unde grecii au banii la loc sigur.Si din piatra seaca,din cei citiva maslini,si doua capre riioase vrei sa creasca PIBUL !!!.