Spania, tara aflata intr-o recesiune profunda, a inregistrat in martie primul sau excedent comercial din 1971, de 634,9 milioane milioane de euro, din cauza unei scaderi puternice a importurilor generata de reducerea cererii interne, a anuntat vineri ministerul Economiei, preluat de AFP.

Cumulat, pe primele trei luni ale anului, balanta comerciala afiseaza un sold negativ de 4,048 miliarde de euro, in puternica scadere, de 62%, in cifre anualizate, precizeaza ministerului.

In martie, importurile celei de-a patra economii a zonei euro au scazut cu 15% in raport cu martie 2012, la 19,653 mld euro, in timp ce exporturile au crescut cu 2%, la 20,288 miliarde.

In urma cu un an, in martie 2012, Spania afisa un deficit comercial de 3,245 miliarde euro.

"Exporturile spre partenerii nostri din Uniunea Europeana au scazut cu 8,1%, ca urmare a conjuncturii economice slabe din regiune", explica ministerul, intr-un comunicat.

In fata acestei evolutii, "Spania isi continua procesul de reorientare a vanzarilor spre alte piete, unde perspectivele economice sunt mai favorabile", precum Orientul Mijlociu, Africa si Statele Unite, se arata in acest comunicat.