Tot mai multi investitori vad Europa Centrala si de Est drept o regiune plina de oportunitati, alternativa la pietele emergente "traditionale" precum Brazilia sau Asia, tarile din zona oferind spre privatizare active diverse, de la studiouri de film in Polonia la CFR Marfa si Posta in Romania, scrie Wall Street Journal (WSJ), citat de Mediafax.

In ochii a tot mai multi profesionisti in domeniul investitiilor si administrarii averilor, regiunea Europei Centrale si de Est ofera oportunitati variate, de la obligatiuni guvernamentale la cluburi sportive si studiouri de film, noteaza WSJ.

La sfarsitul anului trecut, guvernul polonez a scos la licitatie doua studiouri care se ocupa cu filme de animatie si documentare, la preturi de 100.000-200.000 de dolari.

Studiourile din Polonia par insa "maruntisuri" comparativ cu activele scoase la vanzare de alte guverne. In Romania, guvernul a incercat sa vanda compania nationala de transport feroviar de marfuri pentru 81 milioane de dolari, in timp ce compania nationala de posta este de vanzare pentru 112 milioane de dolari, mentioneaza WSJ, ilustrand privatizarea CFR Marfa printr-o imagine cu un tramvai al liniei 32 din Bucuresti.

Turcia cauta un investitor interesat sa preia in administrare peste 1.200 de mile (aproximativ 2.000 de kilometri) de autostrazi.

"Lista poate continua la nesfarsit deoarece guvernele din aceasta regiune deruleaza programe agresive de privatizare, care includ centre de sanatate, producatori de ceramica si chiar o ferma de animale", noteaza WSJ.

Vanzarile de acest tip sunt, "desigur", incarcate cu riscuri si dificultati pentru investitorii straini, continua publicatia americana. Randamentul scazut oferit in alte parti ale lumii, precum castigul de 2% asociat titlurilor de Trezorerie SUA, creste insa interesul investitorilor pentru Europa Centrala si de Est, spun analistii.

Astfel, majoritatea tarilor din regiune nu au probleme in privinta atragerii capitalului. In ianuarie, o emisiune de obligatiuni de 1 miliard de dolari cu maturitatea la 10 ani efectuata de Polonia a atras oferte de 5 ori mai mai din partea investitorilor, iar o operatiune de finantare de 750 milioane euro desfasurata de Romania a fost suprasubscrisa de peste 4 ori, aminteste WSJ.

Pentru multi investitori, Europa de Est, cu oportunitati pentru investitii, datorii scazute si un cost redus al fortei de munca, pare mai atractiva decat vestul continentului, impotmolit in criza datoriilor de stat si o recesiune prelungita.