UPDATE Comisia Europeana a recomandat miercuri ca Romania si alte patru tari, printre care si Italia, sa iasa din procedura de infractiune pentru deficit excesiv. Celelalte patru tari sunt Ungaria, Italia, Letonia si Lituania, potrivit unui al executivului european.

Comisia noteaza ca economia Romaniei a crescut cu 0,7 % in 2012 si estimeaza "o modesta recuperare" de 1,6% in 2013, generata in principal de cererea interna si de investitii.

Piata muncii s-a imbunatatit in 2012, dar "raman provocari", in special in ceea ce priveste rata mare a somajului in randul tinerilor. Astfel, rata somajului a scazut de la 7,4 % in 2011 la 7% in 2012 dar in randul tinerilor este de circa 23% iar nivelul se asteapta sa ramana ridicat si pe viitor.

Romania se confrunta cu un numar de provocari pe termen mediu in incercarea de a asigura o crestere sustenabila, afirma Comisia. Produsul Intern Brut, aflat la 46% din media UE, este unul dintre cei mai sugestivi indicatori in ceea ce priveste decalajul de dezvoltare al Romaniei, adauga executivul european. Provocari speciale sunt legate de nevoia de a creste rata de participare la piata muncii, imbunatatirea competitivitatii generale si reforma administratiei publice, se arata in comunicatul Bruxellesului, in care se adauga ca fondurile europene pot fi o sursa importanta pentru a ajuta Romania sa depaseasca aceste provocari.

Care sunt cele opt recomandari ale Comisiei Europene pentru Romania

1.Implementarea programului preventiv - Romania a negociat cu Comisia Europeana si cu FMI un program preventiv de ajustare economica in 2011. In martie 2013, Romania a cerut oficial o extindere cu 3 luni a acestui program. In aceste conditii, evaluare finala a programului va avea loc pana la sfarsitul anului 2013.

2.Finante publice si un sistem de impozitare sustenabile - Desi consolidarea fiscala a continuat, disciplina fiscala reprezinta in continuare o mare provocare, iar sustenabilitatea si adecvarea sistemului de pensii se confrunta cu riscuri de nivel mediu pe termen lung. Din acest motiv, Romania ar trebui sa isi imbunatateasca sistemul de colectare a taxelor, sa egalizeze varsta de pensionare pentru femei si barbati si sa sprijine reformarea sistemului de pensii prin promovarea ocuparii lucratorilor cu varste mai inaintate.

3.Reforma sectorului de sanatate - Sunt dezechilibre majore in sistemul de sanatate din Romania in special din cauza utilizarii ineficiente a resurselor si a proastei gestionari. Romania ar trebui sa faca eforturi suplimentare pentru a mari raportul costuri-eficienta din sistem, prin reducerea spitalizarii excesive si prin imbunatatirea serviciilor de tratement ambulatoriu.

4.Piata muncii, somajul in randul tinerilor si saracia - Romania a avut o rata de ocupare scazuta in 2012, iar gradul de ocupare al tinerilor a fost printre cele mai reduse din UE. Romania trebuie sa isi imbunatateasca calitatea politicilor active de pe piata muncii si sa puna in practica fara intarziere Planul National de Ocupare a Tineretului. Numarul de populatie ce risca saracia si excluziunea sociala este si el foarte mare, iar cei mai afectati sunt copiii. Romania trebuie sa adopte legislatia in domeniu care nu a fost adoptata inca si sa garanteze conectarea ei cu masurile de activare.

5.Reforma sistemului de invatamant - Romania se confrunta cu o importanta provocare in ceea ce priveste calitatea sistemului sau de invatamant si formare profesionala. Abandonul scolar timpuriu este, de asemenea, o provocare semnificativa. Romania trebuie sa puna in practica reformele, in paralel cu dezvoltarea capacitatii sale administrative. Invatamantul universitar va trebui sa fie aliniat la nevoile de pe piata muncii si sa permita un acces imbunatatit persoanelor defavorizate.

6.O mai buna administratie publica - Capacitatea administrativa slaba este una dintre preocuparile majore in ce priveste Romania, ea contribuind la rata redusa de absorbtie a fondurilor europene. Guvernanta si calitatea administratiei publice trebuie, din acest motiv, sa fie consolidate.

7.Mediul de afaceri - Pentru Romania un mediu de afaceri slab si un sprijin redus pentru activitatea de cercetare-inovare reprezinta provocari majore. Autoritatile trebuie sa garanteze un sistem de e-guvernare coerent si sa faca eforturi suplimentare pentru a facilita accesul la finantare, precum si sa reduca birocratia in domeniul IMM-urilor. Romania va trebui sa isi imbunatateasca, de asemenea, eficienta si independenta sistemului judiciar, precum si gradul de eficacitate al politicilor de combatere a coruptiei, in special in domeniul achizitiilor publice.

8.Energie si transport - Romania are un grad redus de concurenta si eficienta in sectoarele industriale de energie si transport. Trebuie sa asigure liberalizarea preturilor la gaz si electricitate, sa consolideze managementul companiilor de stat si autoritatilor de reglementare, precum si sa finalizeze interconectarea transfrontaliera. Gradul de introducere a conexiunilor de tip broadband este cel mai redus din UE; ele ar trebui sa fie introduse pe plan larg. In sectorul transporturilor este necesara o planificare amanuntita pe termen lung.

Cu cateva ore inainte, comisarul european pentru Industrie, italianul Antonio Tajani, anuntase, pe Twitter, ca Bruxellesul va propune miercuri ca Italia sa iasa din procedura de infractiune pentru deficit excesiv, potrivit agentiei AFP.

Comisia "recomanda o decizie Consiliului care sa abroge decizia ce stabileste existenta unui deficit excesiv in Italia", a scris comisarul, pe contul sau de Twitter, cu cateva ore inainte de anuntul oficial al Comisiei, prevazut in jurul orei 12,00 GMT (ora 15,00, ora Romaniei).

Cinci tari din 20 vor iesi miercuri din procedura de deficit excesiv, a precizat o sursa europeana.

Faptul ca Italia va iesi din aceasta procedura nu constituie o surpriza, avand in vedere declaratiile deja facute de Bruxelles.

Iesirea din aceasta procedura presupune ca deficitul sa ramana sub pragul de 3%. Conditia este ca tara sa ramana durabil sub acest prag. Potrivit previziunilor Comisiei, deficitul Italiei ar urma sa fie de 2,9% in acest an si de 2,5% in 2014.

Dar ceea ce ingrijoreaza este datoria astronomica a Italiei, in conditiile in care tara trebuie sa finanteze masuri de relansare de circa 10 miliarde de euro anuntate de noul sef de guvern, Enrico Letta.

Recomandarile vor fi discutate in cadrul urmatorului summit al sefilor de stat si de guvern, la finele lui iunie, inainte de a fi aprobat formal de ministrii de Finante din cele 27 de tari membre.