Somajul a atins un nou record in Zona Euro si continua sa afecteze in special tinerii, o situatie care preseaza liderii europeni sa atace acest subiect inaintea summitului european din iunie, care va fi consacrat in mare parte acestei probleme, scrie AFP.

Rata somajului a ajuns la 12,2% in aprilie fata de 12,1% luna precedenta, potrivit datelor publicate vineri de biroul european de statistica Eurostat.

Astfel, 19,37 milioane de persoane se aflau in somaj in cele 17 tari ale Zonei Euro, dintre care 3,62 milioane erau tineri sub 25 de ani.

Situatia este alarmanta in tarile afectate puternic de criza, ridicand spectrul formarii unei "generatii pierdute": somajul afecteaza 62,5% dintre tinerii Greciei, 56,4% in Spania, 42,5% in Portugalia si 45% in Italia.

In fata acestei situatii, liderii europeni au inscris acest subiect pe agenda urmatorului summit de la Bruxelles, la finele lui iunie.

"Numarul persoanelor fara locuri de munca in Uniune, in special in randul tinerilor, a atins un nivel record", a scris presedintele Consiliului European, Herman van Rompuy, intr-o scrisoare adresata saptamana trecuta liderilor celor 27 de state membre. "A devenit una dintre problemele cele mai urgente in majoritatea, daca nu in toate statele membre. De aceea, trebuie sa facem tot ce este posibil pentru a o gestiona impreuna".

Joi, cancelarul german Angela Merkel si presedintele francez Francois Hollande au pledat pentru "deblocarea accelerata" a 6 miliarde de euro, in doi ani, pentru crearea de locuri de munca pentru tineri. In cadrul bugetului 2014-2020, UE a prevazut o "Initiativa pentru tineri" in regiunile in care rata somajului in randul acestei categorii de persoane este mai mare de 25%. 13 state membre sunt vizate.

La scala celor 27 de tari ale UE, rate medie a somajului a fost de 11% in aprilie, la fel ca in luna precedenta, ceea ce echivaleaza cu 26,58 milioane de persoane fara un loc de munca. In comparatie, rata somajului era de 7,5% in Statele Unite in aceeasi perioada.

Disparitatile sunt foarte mari in cadrul zonei euro. In tarile din sud, somajul afecteaza o persoana din patru: 27% in Grecia, unde ultimele date disponibile sunt din februarie, 26,8% in Spania in aprilie si 17,8% in Portugalia. In schimb, cele mai reduse niveluri se inregistreaza in Austria (4,9%), Germania (5,4%) si Luxemburg (5,6%).