Franta trebuie sa continue reformele pentru a inlatura "puternicele rigiditati" care ii afecteaza economia, in pana de crestere, apreciaza Fondul Monetar International (FMI), la capatul misiunii anuale de evaluare, scrie AFP.

O data in plus, institutia financiar-monetara a scazut previziunile de crestere pentru economia franceza: recesiunea ar urma sa fie de 0,2% in acest an iar activitatea nu ar urma sa redemareze decat in 2014, dar lent, cu un avans al PIB-ului de 0,8%. La jumatatea lui aprilie, FMI miza pe o recesiune mai lejera, de 0,1% in 2013, si pe o crestere de 0,9% anul viitor.

Acest pesimism reflecta "in mare parte un fenomen general in Europa, cu o relansare care intarzie sa se materializeze", a explicat seful misiunii FMI pentru Franta, Edward Gardner.

Intre riscurile care apasa asupra economiei Frantei FMI a notat "incertitudinea politicii fiscale", care "afecteaza deciziile de cheltuieli ale gospodariilor si intreprinderilor".

Edward Gardner estimeaza in acest context ca somajul va continua sa creasca.

Principala "provocare" este "restaurarea competitivitatii si relansarea cresterii", deoarece "puternice rigiditati ingradesc capacitatea economiei de a creste si crea locuri de munca", explica expertii FMI, intr-un comunicat.

FMI subliniaza insa ca, in comparatie cu misiunea de anul trecut, "autoritatile au inregistrat progrese semnificative pe frontul reformelor structurale".

Fidel doctrinei sale, Fondul cere in special mai multa concurenta in pietele bunurilor si serviciilor, in special in cel al profesiilor reglementate, transporturile si comertul en detail.

Raspunsul guvernului nu a intarziat sa apara: ministrul Redresarii productiei, Arnaud Montebourg, a evocat "riscurile cresterii concurentei, care sunt uneori distructive si care impiedica in final intreprinderile sa investeasca". "Politica concurentei nu este alpha si omega politicii industriale", a subliniat el.