Membrii Consiliului Autoritatii de Supraveghere Financiara (ASF) vor fi renumiti de Parlament pana la 30 iunie, conform organigramei restranse, luand insa in calcul un prag mai mare al experientei profesionale obligatorii, de minimum 10 ani, a decis Guvernul, aceasta vechime fiind ceruta de presedintele Basescu pentru executivi, dar respinsa de Senat, informeaza Mediafax.

Membrii Consiliului ASF au fost validati de catre Parlament la sfarsitul lunii aprilie, dar Guvernul a decis, marti, sa restranga numarul acestora, iar Parlamentul sa se reuneasca din nou pentru a numi membrii Consiliului pana la data de 30 iunie 2013, cand se incheie actuala sesiune.

Ordonanta stabileste ca Autoritatea de Supraveghere Financiara va fi condusa de catre un Consiliu format din 11 membri (in loc de 17), din care vor face parte in continuare un presedinte, un prim-vicepresedinte si trei vicepresedinti, ca membri executivi, dar cu un numar al membrilor neexecutivi redus la jumatate, de la 12 la 6 persoane.

Guvernul a decis insa in acelasi timp ca membrii Consiliului ASF trebuie selectati exclusiv pe baza unei experiente profesionale in domeniul financiar, al institutiilor de credit si/sau al institutiilor financiare nebancare de minimum 10 ani.

Initial, cand a decis infiintarea Autoritatii, Guvernul nu a impus o anumita perioada de vechime in activitate ca si criteriu de selectie, ci a propus doar, in proiectul avansat Parlamentului, ca membrii Consiliului ASF sa fie numiti "pe baza experientei in domeniu", fara detalii suplimentare. Senatul a impus insa o vechime de minimum 7 ani pentru executivi si de minimum 5 ani pentru ceilalti membri, forma in care proiectul a fost trimis spre promulgare la Presedintie si de catre deputati.

Presedintele Traian Basescu a cerut insa reexaminarea proiectului, solicitand ca toti candidatii la calitatea de membru in conducerea executiva a ASF sa aiba o experienta profesionala de minimum 10 ani in domeniul financiar, al institutiilor de credit sau al celor financiare nebancare.

Deputatii au acceptat cererea presedintelui si au ridicat vechimea la 10 ani pentru excutivi, mentinand vechimea de 5 ani pentru ceilati membri, dar Senatul, de aceasta data in calitate de Camera decizionala, nu a fost de acord si a reintrodus vechimea de 7 ani pentru executivi. Presedintele Basescu a promulgat legea, neavand dreptul de a solicita a doua oara reexaminarea acestui proiect.

Acum, Guvernul reintroduce perioada de experienta obligatorie de minimum 10 ani, dar fara a mai stabili o diferentiere intre executivi si ceilalti membri. In acelasi timp, ordonanta Guvernului prevede ca "membrii Consiliului ASF" vor fi numiti de Parlament pana la sfarsitul lunii iunie a acestui an.

"Comisiile reunite efectueaza selectia candidatilor ce urmeaza sa fie numiti membri ai Consiliului ASF exclusiv pe baza experientei profesionale in domeniul financiar, al institutiilor de credit si/sau al institutiilor financiare nebancare de minimum 10 ani. Numirea membrilor Consiliului ASF, cu incadrare in numarul prevazut, se face de Parlament, in conditiile prezentei ordonante de urgenta, pana la data de 30 iunie 2013", prevede ordonanta Guvernului.

Autoritatea de Supraveghere Financiara este condusa de Dan-Radu Rusanu, ajutat de Daniel Daianu, ca prim-vicepresedinte, si de Daniel Tudor, Mircea Ursache si Ion Giurescu, ca vicepresedinti. Alaturi de acestia, din Consiliul ASF mai fac parte, ca membri neexecutivi, Dorina Mihailescu, Gheorghe Marcu, Gavrila Alexe, Gheorghe Albu, Lorand-Istvan Kralik, Marian Mirzac, Marian Sarbu, Cornel Moldoveanu, Tudor Balta, Doru Frunzulica, Nina Puiu si Gh. Cornel Coca Constantinescu.

Executivul revine si asupra interdictiilor de incompatibilitate impuse membrilor Consiliului ASF, stabilind ca acestia nu pot fi soti, rude sau afini pana la gradul al treilea cu membrii Guvernului si cei ai Consiliului de Administratie al Bancii Nationale, dar nici cu presedintele Romaniei si presedintii Camerelor Parlamentului.

In acest fel, se revine la forma anterioara a proiectului, pe care parlamentarii au modificat-o atunci cand au decis sa nu accepte cererea presedintelui Traian Basescu, ca printre persoanele care nu pot fi rude pana la gradul trei cu membrii Consiliului ASF sa fie si parlamentarii.

Alaturi de experienta obligatorie de minimum 10 ani pentru membrii executivi ai ASF, Basescu mai ceruse ca ca membrii Consiliului ASF sa nu poata fi rude nici cu parlamentarii.

In ordonanta aprobata initial de Parlament se preciza ca nu vor putea fi membri ai ASF sotii, rudele ori afinii de gradul al treilea al membrilor Guvernului, ai CA al BNR, dar si ai presedintelui Romaniei si presedintilor celor doua Camere ale Parlamentului.

Basescu a cerut sa fie introdusi in aceasta interdictie si parlamentarii, dar deputatii nu au acceptat solicitarea si au decis, in schimb, sa fie scosi din regimul incompatiblitatii presedintii celor doua Camere, dar si presedintele Romaniei.

Astfel, a ramas ca membrii ASF sa nu fie soti si nici rude ori afini pana la gradul al treilea cu membrii Guvernului si ai CA al Bancii Nationale a Romaniei.

Guvernul revine astfel la forma initiala a legii, dar tot fara sa-i includa si pe parlamentari pe lista persoanelor care nu pot fi rude cu membrii ASF.

In privinta remuneratiei membrilor Consiliului ASF, ordonanta Guvernului stabileste ca aceasta nu poate depasi nivelul remuneratiei membrilor CA ai BNR si ca ASF va trebui sa vireze la buget 80% din excedentul bugetului de venituri si cheltuieli inregistrat la sfarsitul anului, pana la termenul stabilit pentru depunerea situatiilor financiare anuale. Legea initiala permitea ASF sa reporteze intregul excedent ca sursa de finantare in anul urmator.

In acelasi timp, prin derogare de la Codul Fiscal, este stabilita o cota de impozit pe venit de 85% pentru veniturile reprezentand salarii/indemnizatii/sume compensatorii acordate, in conditiile legii, cu ocazia incetarii contractului de munca, raportului de serviciu sau mandatului, angajatilor cu functii de conducere sau persoanelor care sunt numite in calitate de membru "in consilii de administratie si consilii de conducere".

Marti, Guvernul a anuntat ca acest impozit de 85% va fi aplicat angajatilor cu functii de conducere sau persoanelor care sunt numite in calitate de membru in consilii de conducere din cadrul ASF "si din cadrul autoritatilor care au fost reorganizate prin infiintarea ASF".

ASF a fost infiintata prin comasarea Comisiei de Supraveghere a Asigurarilor, Comisiei Nationale a Valorilor Mobiliare si Comisiei de Supraveghere a Sistemului de Pensii Private.

Cele trei foste comisii de supraveghere erau conduse de 19 comisari. Potrivit declaratiilor facute de premierul Ponta, fostul presedintele Daniel Tudor al CSA castiga 188.000 lei pe luna (40.000 euro), Carmen Negoita, fostul presedinte al CNVM - 80.000 lei pe luna (18.000 euro), iar Marian Sarbu, fostul sef al CSSPP , 14.000 euro.

In prezent, Tudor ocupa functia de vicepresedinte pe asigurari la ASF, iar Sarbu este membru neexecutiv la ASF.