Premierul Victor Ponta a semnat decizia de infiintare a Grupului interministerial strategic pentru prevenirea si combaterea macrocriminalitatii ce afecteaza siguranta cetateanului si functionarea institutiilor publice, denumit GIS, documentul fiind publicat luni in Monitorul Oficial, transmite Agerpres.

Potrivit actului normativ, GIS are rolul de elaborare, integrare, corelare si monitorizare a politicii Guvernului de prevenire de macrocriminalitatii, asigurand conceperea si punerea in executare a unui management eficient de lupta impotriva acesteia.

Macrocriminalitatea reprezinta activitatile infractionale circumscrise infractionalitatii organizate - interne sau transfrontaliere - macrocriminalitatii economico-financiare, spalarii banilor, finantarii terorismului, marii coruptii sau altor fapte ilicite, care prin modul de operare sau consecinte pun in pericol grav ordinea publica, credibilitatea si/sau autoritatea institutiilor de aplicare a legii.

GIS analizeaza cauzele macrocriminalitatii si conditia in care favorizeaza acest fenomen, precum si structura, starea si dinamica acestuia, evalueaza efectele masurilor legislative si ale masurilor de politica penala asupra macrocriminalitatii, elaboreaza, impreuna cu institutiile publice interesate, si prezinta Guvernului spre aprobare strategiile si programele nationale de prevenire a macrocriminalitatii.

Totodata, GIS coordoneaza procesul de identificare a noilor manifestari ale macrocriminalitatii si initiaza procesele necesare combaterii acestora, coreleaza politicile guvernamentale cu angajamentele si conditionalitatile asumate de Guvern in relatia cu organizatiile internationale si identifica metodele si mijloacele practice care pot fi folosite de catre autoritatile competente in scopul prevenirii si combaterii macrocriminalitatii.

GIS se reuneste in sedinte lunare sau ori de cate ori este necesar, la convocarea viceprim-ministrului cu atributii in domeniul apararii, ordinii publice si sigurantei nationale.

Din GIS fac parte: Ministerul Afacerilor Interne, Ministerul Justitiei, Ministerul Public, Ministerul Afacerilor Externe, Ministerul Fondurilor Europene, Ministerul Finantelor Publice prin Agentia Nationala de Administrare Fiscala, Ministerul Economiei, Ministerul Mediului prin Garda Nationala de Mediu, Oficiul National de Prevenire si Combatere a Spalarii Banilor, Departamentul pentru Lupta Antifrauda, Autoritatea Nationala Sanitara Veterinara si pentru Siguranta Alimentelor si Autoritatea Nationala pentru Reglementarea si Monitorizarea Achizitiilor Publice.

Ministerele care fac parte din GIS sunt reprezentante la nivel de secretari de stat, iar celelalte institutii ale administratiei publice centrale de catre conducatorii acestora.