Statele Unite se claseaza in urma Romaniei intr-un clasament al gradului de deschidere al economiei realizat de International Chamber of Commerce, potrivit unui articol publicat pe un blog afiliat Washington Post.

Cel mai recent Open Market Index realizat de ICC plaseaza SUA pe locul 38, imediat sub Romania intr-un clasament care analizeaza 75 de tari dupa criterii precum nivelul importurilor ca procent din PIB, calitatea infrastructurii, facilitatea accesului la logistica sau deschiderea fata de investitiile straine directe.

Singapore si Hong Kong se plaseaza in varful clasamentului, care este incheiat de Sudan, Bangladesh si Etiopia.

Autorul noteaza ca acest clasament nu este perfect, in conditiile in care pare sa favorizeze tarile mici care au nevoie de importuri si de deschidere fata de alte economii pentru a putea supravietui.

Luxemburg, Belgia si Malta completeaza Top 5, inca o dovada a tipului de natiuni favorizate de acest clasament.

Aceasta in conditiile in care SUA este dezavantajata o componenta specifica a acestui index: comertul ca procent in produsul intern brut - mic in SUA, din cauza unei economii foarte mari.

Dar studiul ICC releva un alt aspect interesant: tarile membre ale G20, in ansamblu, se situeaza sub media clasamentului. Dintre ele, doar Canada si Germania - ambele natiuni care se bazeaza pe comert - ocupa locuri mai bune.