Presedintele Bancii Europene pentru Reconstructie si Dezvoltare, Sir Suma Chakrabarti, se va afla in Romania, luni si marti, pentru intrevederi cu inalti oficiali, parteneri de afaceri si cu reprezentanti ai societatii civile, anunta Agerpres. Conform unui comunicat al BERD, presedintele Chakrabarti se va intalni cu presedintele Romaniei, Traian Basescu, si cu premierul Victor Ponta, precum si cu ministrul de Finante, Daniel Chitoiu, ministrul Fondurilor Europene, Eugen Teodorovici si cu guvernatorul Bancii Nationale, Mugur Isarescu.

De asemenea, seful BERD se va intalni cu inalti oficiali din sectoarele industrial si financiar din Romania si cu reprezentanti ai societatii civile si va tine un discurs la Academia de Studii Economice din Bucuresti.

"BERD este un partener puternic si de incredere pentru Romania. Tara da semne clare de redresare economica dupa ani extremi de grei, iar BERD isi mentine angajamentul de a sustine eforturile Romaniei de a reveni la o crestere economica sustenabila in viitor", a declarat presedintele BERD, inaintea vizitei sale in Romania.

BERD, impreuna cu Banca Mondiala si Banca Europeana de Investitii, deruleaza un program de investitii de 30 miliarde euro pe o perioada de doi ani, pentru a sprijini redresarea economica in Europa Centrala si de Sud-Est.

Contributia BERD de 4 miliarde euro va fi dedicata in mare parte Europei de Sud-Est, inclusiv Romaniei, unde BERD a angajat peste 600 milioane euro in 2012.

De la inceputul activitatii sale, BERD a investit aproximativ 6,2 miliarde euro in peste 330 de proiecte in Romania, mobilizand pentru aceste proiecte peste 12 miliarde euro din alte surse de finantare.

BERD, detinuta de 64 de tari si doua institutii interguvernamentale, sprijina dezvoltarea economiilor de piata si a democratiei.