Romania - fruntasa in Europa la cresterea costurilor cu forta de munca

de Red. Economic     HotNews.ro
Luni, 17 iunie 2013, 13:53 Economie | Finanţe


Romania a inregistrat cea mai mare crestere a costurilor cu forta de munca din intreaga Uniune Europeana in primul trimestru al acestui an, arata o statistica Eurostat. Astfel, costul mediu cu forta de munca pe intreaga economie a crescut in Romania cu 8,6% fata de perioada similara a nului trecut, in timp ce cresterea medie in UE a fost de 1,9%. Reamintim ca incepind cu ianuarie 2013, Guvernul a operat a doua reintregire a salariilor bugetarilor, taiate cu 25% in 2010. Practic, acest lucru a dus la o discrepanta a alocarii banilor pentru plata muncii, dinspre sectorul privat spre sectorul de stat.

A doua crestere cu costul fortei de munca a fost inregistrata in Estonia (+7,5%). Cele mai mari scaderi au fost inregistrate in Slovenia (-3,8%), Spania (-0,7%), Cipru (-0,5%) si Portugalia (-0,3%).

Costul total cu forta de munca reprezinta totalitatea cheltuielilor - directe si indirecte - suportate de angajator cu forta de munca salariata. Conform metodologiei europene, sunt excluse cheltuielile suportate de angajator cu formarea profesionala a angajatilor, recrutarea personalului si echipamentul de protectie.
Cheltuielile directe cu forta de munca includ sumele brute platite din fondul de salarii pentru timpul lucrat (inclusiv premii), pentru timpul nelucrat, drepturile in natura ca remunerare a muncii (potrivit prevederilor din contractele colective de munca), sumele brute platite salariatilor (ca stimulente) din profitul net realizat de unitate, sumele brute platite din alte fonduri (inclusiv drepturi in natura) acordate conform legislatiei in vigoare.

Cheltuielile indirecte cu forta de munca includ contributiile angajatorului la fondurile de asigurari si protectie sociala (somaj, sanatate etc.), sumele brute platite salariatilor care parasesc unitatea (iesire la pensie, transfer, detasare etc.), sumele brute platite pentru intreruperi ale lucrului neimputabile salariatilor, alte cheltuieli cu forta de munca.

In primul trimestrul din 2013, fata de ultimul trimestru al anului trecut, costul orar al fortei de munca (in forma ajustata dupa numarul zilelor lucratoare) a scazut in majoritatea activitatilor din sectorul economic, cele mai semnificative scaderi inregistrandu-se in productia si furnizarea de energie electrica si termica, gaze, apa calda si aer conditionat (-8,88%), informatii si comunicatii (-6,16%) si intermedieri financiare si asigurari (-5,32%).

Cea mai semnificativa crestere a costului orar al fortei de munca (in forma ajustata dupa numarul zilelor lucratoare) din activitatile sectorului economic s-a inregistrat in alte activitati de servicii (5,16%).

In sectorul bugetar, costul orar al fortei de munca (in forma ajustata dupa efectul zilelor lucratoare) a crescut fata de trimestrul precedent cu 3,08% in administratie publica, cu 2,86% in invatamant si cu 0,73% in sanatate si asistenta sociala.


In trimestrul I 2013, comparativ cu trimestrul I 2012, pe principalele activitati ale sectorului economic, cele mai mari cresteri ale costului orar al fortei de munca (in forma ajustata dupa numarul zilelor lucratoare) s-au regasit in activitatile de spectacole, culturale si recreative (17,25%), activitatile profesionale, stiintifice si tehnice (13,17%), activitatile de servicii administrative si servicii suport (7,44%) si in industria extractiva (7,36%). O usoara scadere s-a inregistrat doar in tranzactiile imobiliare (-0,01%).

In sectorul bugetar, ca urmare a actualizarii legislatiei de salarizare a personalului platit din fonduri publice, s-au inregistrat cresteri ale costului orar al fortei de munca (in forma ajustata dupa efectul zilelor lucratoare) astfel: in administratie publica cu 22,10%, in sanatate si asistenta sociala cu 19,27% si in invatamant cu 18,26%.

Cresterea fata de acelasi trimestru al anului precedent - indici in forma ajustata dupa numarul zilelor lucratoare - pentru componenta privind cheltuielile directe (salariale) cu forta de munca a fost de 8,56%, iar pentru indicii in forma bruta (neajustata) de 8,62%. Componenta privind cheltuielile indirecte (non-salariale) a inregistrat cresteri similare (8,56%, respectiv 8,62%).

Comparativ cu media pe economie avem de-a face cu abateri semnificative pe activitati economice, costul mediu lunar fiind superior in activitatile: intermedieri financiare (de 2,4 ori), industria extractiva, productia si furnizarea de energie electrica si termica, gaze, apa calda si aer conditionat si informatii si comunicatii (de 2,0 ori), activitati profesionale, stiintifice si tehnice (+41,0%), transport si depozitare (+9,5%), administratie publica (+5,5%).

In celelalte activitati costul mediu lunar s-a situat aproape sau sub nivelul mediu pe tara, cel mai scazut fiind in hoteluri si restaurante (-43,3%).

Pe forme de proprietate si forme juridice, costul mediu lunar a fost superior mediei pe economie in sectorul public (+268 lei), respectiv in regiile autonome (+1101 lei).Citeste doar ceea ce merita. Urmareste-ne si pe Facebook si Instagram.

3254 vizualizari

 • +7 (9 voturi)    
  Pai salariile sunt de 8 ori mai mici in Ro (Luni, 17 iunie 2013, 14:08)

  alex1234 [utilizator]

  Pai salariile sunt de 8 ori mai mici in Ro

  la aceeasi munca

  deci o crestere a cheltuielilor cu forta de munca

  (ceea ce e altceva decat Doar salariu) de 8,6%

  este "vax albina" fata de un decalaj de 800%

  in plata fortei de munca

  De ce nu publicati salariile medii si minime in UE

  sa arati cum muncitorii romani sunt spoliati de

  multinationale cu salarii de N-ori mai mici ?
  • +2 (4 voturi)    
   nu e acceasi munca (Luni, 17 iunie 2013, 14:50)

   slakeritul [utilizator] i-a raspuns lui alex1234

   Daca ar fi acceasi munca, ar fi si pib/locuitor la fel. E munca la fel poate ca norma de ore si poate ca efort uman, dar din pacate mult mai ineficienta si cu mult mai mica valoare adaugata.

   Pana nu ne dam seama ca avem nevoie de educatie si locuri de munca inalt calificate(dar pe bune inalt calificate, nu cu diplome pe 2 bani si luat fata la manageri din vest cu vorbe goale) o sa ramanem tot sub dezvoltati.
   • 0 (2 voturi)    
    PIB-ul nu are nici o legatura (Luni, 17 iunie 2013, 15:05)

    alex1234 [utilizator] i-a raspuns lui slakeritul

    PIB-ul nu are nici o legatura

    Exemplu pentru tine:
    daca Germania are 2000 de intreprinderi

    si Romania are 400 de intreprinderi

    sa zicem "de aceeasi capacitate"

    e normal ca PIB-ul Germaniei sa fie de 5 ori mai mare ca PIB-ul Romaniei

    Alt Exemplu:
    "PIB-ul lui Microsoft" depaseste PIB-ul unor tari din Europa, dar asta n-are nici o legatura cu cat muncesc cei de la Microsoft

    Deci mai usor cu repetarea lozincilor auzite pe la tv

    Asta e la fel ca si aia: cu "ce bine e sa ai datorii
    ca tara"
   • +1 (3 voturi)    
    Fa un calcul simplu (Luni, 17 iunie 2013, 15:13)

    alex1234 [utilizator] i-a raspuns lui slakeritul

    1. La un salariu de 8 ori mai mic ca-n Germania ar trebui sa lucrez de 8 ori mai putin , la aceeasi productivitate a muncii

    2. La munca egala plata egala, altfel vorbim de discriminare. Iar UE "se jura ca nu fura" si ca nu suporta nici po discriminare pe teritoriul ei? Nu-i asa? Sau pentru "unii muma si pentru altii ciuma"?


    3. Calculul:
    La 20 de zile lucratoare pe luna lucrate in medie de "harnicul" neamt pe o luna calendaristica

    Eu , tu , noi ar trebui sa lucram doar 2.5 zile pe luna, pe rupte daca vrei, doar dar atat: 2.5 zile

    Si apoi sa luam salariu de 8 ori mai mic ca neamtu, asa cum il si luam in realitate:
    caci la munca egala plata egala.

    Concluzie:
    ----------------
    Sper ca exemplu asta clarifica pe deplin spolierea care se face pe spinarea oamenilor simpli de catre multinationale, in tarile "bananiere" din UE , ca Romania...
 • +6 (8 voturi)    
  munca este platita bine in Romania (Luni, 17 iunie 2013, 14:15)

  jackalphonse [utilizator]

  asta este clar. din cauza asta toti pleaca la munca in strainatate
 • 0 (2 voturi)    
  Salariile minime in UE - Romania ultima (Luni, 17 iunie 2013, 15:52)

  alex1234 [utilizator]

  http://epp.eurostat.ec.europa.eu/statistics_explained/index.php?title=File:Figure4_Minimum_wage,_1_Jan_2013_(EUR_per_month).png&filetimestamp=20130410070151


  Romania cel mai mic salariu minim

  Sursa Eurostat
 • 0 (2 voturi)    
  Costul cu forta de munca pe ora in UE (Luni, 17 iunie 2013, 16:04)

  alex1234 [utilizator]

  http://epp.eurostat.ec.europa.eu/statistics_explained/images/3/33/Estimated_labour_costs_for_the_whole_economy_in_EUR%2C_2012.png

  Costul cu forta de munca pe ora in UE

  Romania are un cost minuscul asa cum se poate vedea din grafic:

  Asta ca sa vedeti cam ce "limbric" ( "costul limbric" al Romaniei) va creste cu 8.6% (adica cu mai putin de a zecea parte din lungimea minuscula a limbricului)

  Sursa Eurostat

  Informarea asta ar fi trebuit sa o faca autorul articolului.
  • 0 (2 voturi)    
   mai pun odata linkul (Luni, 17 iunie 2013, 16:08)

   alex1234 [utilizator] i-a raspuns lui alex1234

   http://epp.eurostat.ec.europa.eu/statistics_explained/images/3/33/Estimated_labour_costs_for_the_whole_economy_in_EUR%2C_2012.png

   ca a fost taiat


Abonare la comentarii cu RSS

ESRI

Întâlniri on-line | #deladistanță

Top 10 articole cele mai ...Hotnews
Agenţii de ştiri
Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.powered by
developed by