Guvernul britanic a confirmat miercuri intentia de a economisi 11,5 miliarde de lire (13,5 miliarde euro) suplimentari, pentru a lupta impotriva deficitului, dar a promis investitii in infrastructura si cercetare, scrie AFP.

"Aceasta tara trebuie sa continue sa realizeze economii" din cauza "provocarilor venite din afara", precum criza din zona euro sau cresterea pretului petrolului, a declarat ministrul conservator al Finantelor, George Osborne, prezentand in fata deputatilor cheltuielile publice pentru exercitiul bugetar 2015/16.

Economiile vor proveni de la guvern si din sectorul public, cum ar fi stoparea cresterii automate a salariilor pentru functionari sau limitarea anumitor prestatii sociale. Aproape 144.000 de posturi de functionari vor disparea pana in 2015/16.

Aceste noi taieri bugetare vor incepe sa aplice in momentul in care britanicii vor fi chemati sa voteze pentru alegerile generale din 2015.

Actuala coalitie de guvernare dintre conservatori si liberal-democrati s-a angajat intr-un program drastic de austeritate pentru a asana finantele publice, de la ajungerea la putere, in 2010.

Bugetul Armatei, in schimb, va fi mentinut la 24 de miliarde de lire, in timp ce resursele pentru serviciile de informatii vor creste cu 3,4%, dupa uciderea unui soldat de catre doi islamisti, luna trecuta, in Londra.

Osborne a promis, de asemenea, mentinerea ajutoarelor pentru tarile sarace in cadrul dezvoltarii internationale si mentinerea la acelasi nivel a cheltuielilor pentru sanatate si educatie.

In plus, el a anuntat noi investitii in transporturi, energie si cercetare, care vor fi prezentate detaliat joi.

"Acestea vor reprezenta peste 300 de miliarde de lire investitii garante pana la finele acestui deceniu", "de la drumuri la cai ferate, de la poduri la internet de mare viteza, de la stiinta la scoli", a afirmat Osborne.