Rata somajului in zona euro a atins un nou record in luna mai, stabilindu-se la 12,1% din populatia activa, dupa revizuirea in scadere a datelor din luna precedenta, a anuntat luni oficiul european de statistica Eurostat, citat de AFP.

Rata somajului pentru aprilie a fost revizuita la 12%, fata de 12,2%, cum fusese estimata initial, a precizat Eurostat, intr-un comunicat.

Inflatia din zona euro, in schimb, s-a accelerat in iunie la 1,6%, fata de 1,4% in mai. Dar, in ciuda acestui avans, rata inflatiei este departe de nivelul din urma cu un an, cand atingea 2,4%, in juin 2012.

Principalele componente ale inflatiei in zona euro sunt alimentele, bauturile alcoolice si tutunul, cu o rata aniala mai ridicata in iunie (3,2%, stabila in comparatie cu mai), urmata de energie (1,6% fata de -0,2% in mai), servicii (1,4% fata de 1,5% in mai) si bunuri industriale in afara energiei (0,7% fata de 0,8% in mai).

Cifrele din iune sunt departe de obiectivele fixate de Banca Centrala Europeana (BCE), care are ca mandat mentinerea inflatiei in apropiere de pragul de 2% pe termen mediu.