VIDEO UPDATE Guvernul dezminte informatia ca va apela la o firma internationala de consultanta pentru noua Lege a salarizarii: Vom folosi resurse interne. / Salariile bugetarilor, in functie de performantele individuale

de Alina Neagu     HotNews.ro
Duminică, 7 iulie 2013, 13:56 Economie | Finanţe


Guvernul a discutat, joi, propunerea Ministerului Muncii ca pentru redactarea noii legi a salarizarii bugetarilor sa fie angajat un consultant strain, dar a decis in final sa respinga aceasta varianta si sa apeleze la resurse interne, a anuntat duminica Biroul de Presa al Executivului, citat de Mediafax. Precizarea vine dupa ce in presa au aparut informatii ca Guvernul ar urma sa apeleze la serviciile unei firme internationale de consultanta pentru redactarea noii legi a salarizarii in sistemul bugetar, dupa ce, in urma cu trei ani, Legea-cadru a salarizarii in sectorul public a fost redactata cu sprijinul Bancii Mondiale. Un document oficial obtinut de Mediafax releva, printre altele, ca salariile bugetarilor ar urma sa includa atat o suma fixa, cat si o parte variabila, care va depinde de performantele profesionale individuale ale angajatilor.

 • Salarizare in functie de performantele profesionale individuale
Salariile bugetarilor ar urma sa includa atat o suma fixa, dar si o parte variabila care va depinde de performantele profesionale individuale ale angajatilor, sistem care va fi reglementat prin noua lege a salarizarii din sectorul public pregatita pentru anul viitor, releva documentul Executivului.



Salarizarea va include in continuare o limita minima si una maxima, dar va fi acordata si o suma care va varia in functie de performanta profesionala individuala.

"Avand in vedere multitudinea de forme de salarizare specifice fiecarui sector bugetar (invatamant, sanatate, aparare, justitie, politie, functie publica, sport, afaceri externe), se impune elaborarea unui proiect normativ prin care sa se reglementeze salarizarea categoriilor de personal intre o limita minima si o limita maxima, acordarea unei parti variabile in functie de performantele profesionale individuale si incadrarea in cheltuielile de personal alocate fiecarui ordonator principal de credite", se arata in document.

In document se arata ca prin Legea-cadru redactata in urma cu trei ani s-a urmarit stabilirea unui raport intre salariul de baza minim si cel maxim de 1 la 15, limitarea numarului de clase de salarizare la 110 si plafonarea primelor si sporurilor la maximum 30% din salariul de baza. Din cauza constrangerilor financiare, insa, salariile bugetarilor nu au putut fi stabilite conform acelei legi, astfel ca au ramas aceleasi dezechilibre, cu un raport intre salariul de baza minim si cel maxim de 1 la 35, cu peste 400 clase de salarizare si o pondere a sporurilor si primelor de 51% din castigul salarial.

Conform ultimelor date prezentate de Guvern, la momentul elaborarii bugetului pentru acest an, numarul total de angajati din sectorul bugetar se ridica la 1,187 milioane persoane.

 • Guvern: Propunerea angajarii unui consultant strain pe salarii a fost respinsa, vor fi resurse interne
 "A fost aprobat memorandumul prezentat de Ministerul Muncii pe tema salarizarii bugetarilor, dar cu resurse interne, fara consultanta externa", au declarat reprezentantii Biroului de Presa al Guvernului.

In documentul discutat in Guvern, Ministerul Muncii propusese ca Guvernul sa apeleze la serviciile unei firme de consultanta internationale pentru redactarea noii legi a salarizarii in sistemul bugetar. "Propunem ca la elaborarea acestui proiect de act normativ sa fie angrenata o firma de consultanta cu experienta in domeniu si de prestigiu international", era propunerea avansata in documentul citat.

In urma cu trei ani, Legea-cadru a salarizarii in sectorul public a fost redactata cu sprijinul Bancii Mondiale.

Mediafax anuntase, in urma cu trei saptamani, citand un document guvernamental, ca noul sistem de salarizare a bugetarilor va include, incepand cu anul viitor, majorari anuale de salarii, in mod etapizat si succesiv, dar numai pentru anumiti functionari, respectiv aceia al caror salariu de incadrare este mai mic decat cel care va rezulta prin aplicarea noii legi.

Prin noua lege a salarizarii personalului platit din fonduri publice pregatita de Guvern pentru 2014 si anii urmatori, salariile de baza pentru fiecare clasa de salarizare vor fi determinate ca valori nominale folosind un coeficient I in valoare de 800 lei, corespunzator salariul minim brut pe tara de la 1 iulie, si coeficientii de ierarhizare existenti, iar diferenta dintre doua clase de salarizare succesive va fi pastrata la 2,5%.

Tot prin noua lege a salarizarii, cuantumul sporurilor, primelor, compensatiilor si indemnizatiilor va fi stabilit astfel incat, impreuna cu salariile de baza, sa nu depaseasca cresterile salariale prevazute pentru fiecare an in parte prin legile anuale speciale.

Pentru personalul incadrat pe studii medii care absolva studii superioare se va asigura la promovare cel putin clasa de salarizare detinuta anterior, aferenta gradatiei avute.






Citeste doar ceea ce merita. Urmareste-ne si pe Facebook si Instagram.





5957 vizualizari

 • +21 (23 voturi)    
  Nu se incearca reducerea mascata a salariilor ? (Duminică, 7 iulie 2013, 14:10)

  Ritzi Pitzi [utilizator]

  Iar partea "variabila" nu va fi la cheremul sefilor ? Esti cu mine, iei supliment. Votezi cu cine nu trebuie, te-ai lins pe bot...

  Asta va fi aplicabila atunci cand orice sef va ocupa postul prin concurs deschis, nu prin numire politica. Altfel, e doar o metoda de a controla politic masa de votanti bugetari.
  • +15 (17 voturi)    
   Asa este, Ritzi Pitzi! (Duminică, 7 iulie 2013, 17:11)

   Leul in iarna [utilizator] i-a raspuns lui Ritzi Pitzi

   Am lucrat o viata in institutii de stat si stiu cum se decide asupra performantelor individuale. Lucrurile stau chiar mult mai rau acum decat inainte de 1989. Oricum si in prezent, si in trecut am tinut in spate mereu cativa "performeri" din astia cu pile.
   In ceea ce priveste "concursul deschis", ma indoiesc ca nu se gasesc metode pentru promovarea celor cu spatele asigurat de bani sau relatii.
  • +4 (4 voturi)    
   bingo ! (Duminică, 7 iulie 2013, 20:53)

   nash pandelica [utilizator] i-a raspuns lui Ritzi Pitzi

   punct ochit, puct lovit.
  • +1 (1 vot)    
   absolut corect! (Luni, 8 iulie 2013, 12:37)

   cinic [utilizator] i-a raspuns lui Ritzi Pitzi

   iata cum sefii politici, statistic incompetenti, devin semizei! care mai cracneste, cand banutii depind LUNAR de sef!
   Cum va fi bugetul? dimensionat la maxim, la mediu sau la minim?
   Iar problema esentiala ramane: cearta interminabila daca un medic este X% dintr-un maior sau y%, daca seful de birou este z% dintr-o infirmiera sau W% etc.
 • +1 (1 vot)    
  Cheia (Duminică, 7 iulie 2013, 14:18)

  SRA [utilizator]

  Grila cantonului GENEVE si raportat CHF la RON prin cheia ptere de cumparare, adica pretul la un anumit produs din cosul zilnic / la salariul mediu. Scara de 5 ori salariul mediu maximul.
 • -8 (14 voturi)    
  versiunea 2.1 (Duminică, 7 iulie 2013, 14:19)

  Mazeta [utilizator]

  Legea salarizării unitare Boc a fost un eșec, după cum se poate vedea. FMI mai face însă o încercare de vrăjeală prin Ponta, tăind încă o felie de tort și lăsând zevzecii să se certe dacă judecătorii sunt mai importanți decât medicii. Hehe, „ba nu, medicii sunt mai importanți!”
 • +9 (15 voturi)    
  cat? (Duminică, 7 iulie 2013, 14:22)

  Soljenitin [utilizator]

  cat la suta din contract va ajunge cu binecuvântarea pontissimului dottore pe usa din dos in vistieria psd?
 • +9 (9 voturi)    
  Huooo ! Jos guvernu' ! (Duminică, 7 iulie 2013, 14:25)

  yoko ono [utilizator]

  Acum 1 an, în campanie electorală promiteau altceva .. parcă.
  Salarii mari și frumoase la toată lumea .. după nevoi.

  Nu se poate ??
  S-a terminat cerneala de la imprimanta de bani ?

  Eu zic s-o bage pe aia cu Jos Băsescu !
  Poate că ține la 7.4 mil de fraieri ..
 • +13 (13 voturi)    
  consultanta (Duminică, 7 iulie 2013, 14:44)

  codrean [utilizator]

  Onorarii exorbitante, spaga, bani dela buget aruncati pe fereastra ... de sub care ii prinde cineva (cine trebuie, nu?). Alta potlogarie. Chiar nu ma asteptam ? dela Dna Campeanu !
 • +13 (13 voturi)    
  Imi place de guvernul asta (Duminică, 7 iulie 2013, 16:13)

  abcde [utilizator]

  Trambiteaza masuri de zici ca e in opozitie. Eu observ ca doar gura e de el. Incasarile la buget au scazut, investitiile straine nu vin, puterea de cumparare a scazut si ea. Ma intreb cat de sifonat o sa treaca peste iarna.
 • +16 (16 voturi)    
  Incompetenta, numele tau este "Parlament" (Duminică, 7 iulie 2013, 16:34)

  Jimmy Hoffa [utilizator]

  Daca pentru a elabora o lege apelezi la o firma de consultanta, inseamna ca Parlamentul actual este o institutie inutila care se ocupa doar cu ridicatul mainii sau cu apasatul pe buton. Parlamentarii nu sunt in stare sa faca o lege.

  Ce nu inteleg este urmatorul fragment:
  "Din cauza constrangerilor financiare, insa, salariile bugetarilor nu au putut fi stabilite conform acelei legi, astfel ca au ramas aceleasi dezechilibre, cu un raport intre salariul de baza minim si cel maxim de 1 la 35, cu peste 400 clase de salarizare si o pondere a sporurilor si primelor de 51% din castigul salarial."

  Bun, au existat niste constrangeri financiare (adica nu prea au fost bani), dar in loc sa fie raportul 1-15, 110 clase de salarizare si maxim 30% sporuri si prime, grilele de salarizare au ramas dezechilibrate (raport 1-35, 400 de clase etc.). Pai stimabil Guvern, esti un parsiv. Daca ai constrangeri, reajustezi salariile a.i. sa te incadrezi in fondul de salarii si in raportul 1-15. Dar asta ar fi insemnat sa taiati de la aia cu salarii barosane. Mare parte din ei sunt "clientela politica". La noi e invers - nu avem bani dar pastram aceleasi raporturi, deci minimul scade. Adica taiem de la fraieri.

  Calcul simplu:
  1. 100 de lei - 3500 lei => fond salarii 3600 lei, raport 1 la 35.
  2. Am 3200 fond de salarii si trebuie sa respect raportul 1-15. Ce fac? Simplu. Cresc minimul si scad maximul. :) 200 - 3000. Deci cel cu salariu minim primeste mai multi bani, iar ala cu supersalariu primeste mai putini bani.

  Dar asta nu da bine in fata "clientelei politice". Cum adica, ba?! Te-am ajutat sa castigi alegerile si tu nu ma rasplatesti cum trebuie?

  Romania, mereu surprinzatoare.

  N.B.: Daca cineva considera calculul meu ca fiind eronat, il rog cu placere sa il rectifice sau sa il imbunatateasca. Orice idee suplimentara este binevenita.
 • +7 (7 voturi)    
  Legea salarizarii bugetare cu trei cifre! (Duminică, 7 iulie 2013, 16:57)

  Con_stan_tin [utilizator]

  -salariu minim
  -salariu maxim
  -bonusul maxim.

  Si bineinteles penalitati duble pentru cine nu respecta cele trei cifre.
 • +5 (5 voturi)    
  ...astia-i... (Duminică, 7 iulie 2013, 16:59)

  ALTAN [utilizator]

  ...''Bechtel-lul'' lui Ponta ???
 • +10 (10 voturi)    
  Avem de toate! (Duminică, 7 iulie 2013, 17:47)

  hot news [utilizator]

  Reducerea salariilor, control politic total, shpagi pentru consultanta ... Dar cum se propune sa se masoare perfromantele bugetarilor? In fiecare domeniu?
  A fost o ndiscutie pe tema asta, de exemplu la MEDICI: ce coeficient de perfromanta va primi un medic legist, ai carui pacienti sunt toti morti?!
 • +8 (8 voturi)    
  ? (Duminică, 7 iulie 2013, 18:39)

  cotora [utilizator]

  depinde cine va stabili perfomanta bugetarilor, daca tot politicul, atunci s-o lasa balta !
 • +6 (6 voturi)    
  perfomante individuale (Duminică, 7 iulie 2013, 20:52)

  nash pandelica [utilizator]

  la bugetari, adica cu cine voteaza, pe cine sustin, in ce partid activeaza.

  sa fim seriosi, cine evaluiaza, baietii da la partid ?

  daca fiecare guvernare vine si schimpba legile salarizarii, invatzamantului, muncii, nu va fi niciodata stabilitate in Romania, in ciuda oricaror pacte da convietuire pasnica.
 • +6 (6 voturi)    
  Din colectia: Mafia la romani (Duminică, 7 iulie 2013, 21:27)

  eugenrc [utilizator]

  Salarizare in functie de performantele profesionale individuale.
  BULLSHETT !
  Un motiv in plus pentru coruptie , spagi si relatii puse in functiune.

  Mai bine ar face niste salarii cumsecade si un sistem de penalizari in urma carora sa risti sa iti pierzi slujba.
  Cine greseste plateste.
  Dupa cateva greseli sa fi dat afara si sa ai interdictie de a te mai angaja in sectorul bugetar pentru 5 ani.

  Sa vezi atunci responsabilitate si motivatie pentru munca si seriozitate.

  In opinia mea orice masura care implica cuantificarea de catre o persoana sau o comisie a competentelor tale dechide usa pentru tentatia de a rezolva problema cu bani.

  Niste mafioti !

  Toti stabi astia care ne conduc NU stiu cum sa mai faca rost de malai.
 • +5 (5 voturi)    
  salarii (Duminică, 7 iulie 2013, 23:38)

  k7 [utilizator]

  "Salariile bugetarilor ar urma sa includa atat o suma fixa, dar si o parte variabila care va depinde de performantele profesionale individuale" ...ale secretarei,nepotului,finului.....etc
 • +3 (3 voturi)    
  Si "coeficientul" primului ministru ? (Luni, 8 iulie 2013, 9:56)

  Andor74 [utilizator]

  Daca mergem pe logica lu' asta, atunci si el trebuie evaluat (bine, nu ne putem lega de parlamentari - chit ca-s bugetari - pentru ca Parlamentul e mai presus de lege).
  Ori eu in momentul de fata consider ca are o prestatie dintre cele mai proaste. Aproape nimic bun pentru tara - mult bine pentru anumite categorii. Si minciuna cat incape. Din punctul meu de vedere, daca as fi patron si asta mi-ar fi angajat, ar zbura azi din functie...
 • 0 (0 voturi)    
  salarii nesimtite (Luni, 8 iulie 2013, 11:54)

  cainelesalbatic [utilizator]

  cine reuseste sa construiasca un sistem salarial decent altfel decat in vorbe?
  iata un document oficial:
  comunicat biroul de presa al guvernului
  23.04.2013
  la inceputul sedintei de guvern de marti, premierul victor ponta a confirmat ca seful comisiei de supraveghere a asigurarilor a primit 42.700 de euro, presedintele cnvm - 18.000 de euro, iar seful comisiei de supraveghere a pensiilor private - 14.000 de euro.
  victor ponta a anuntat ca salariile din autoritatea pentru supraveghere financiara, care include comisiile de supraveghere a asigurarilor, valorilor mobiliare si pensiilor private, vor fi incadrate in standardele bnr.
  cele mai mari salarii nete din sistemul public primite in luna martie de catre directorii din sectorul energiei sunt:
  - electrica distributie muntenia nord: directorul general a primit 18.000 de lei, iar directorul general adjunct 11.400 lei
  - nuclearelectrica: directorul general al nuclearelectrica a primit 14.851 lei
  - romgaz: directorul general adjunct a primit 14.306 lei
  - hidroserv curtea de arges: directorul adjunct tehnic a primit 13.052 lei, in timp ce directorul adjunct economic a primit 13.922 lei
  - hidroelectrica: directorul directie a primit 13.183 lei
  - complexul energetic oltenia: directorul general a primit 13.455 de lei, iar directorul 12.952
  - conpet: directorul de mentenanta a primit in luna martie 12.608 lei
  - transelectrica: directoral general adjunct a primit 12.527 lei
  - hidroserv sebes: directorul adjunct a primit 11.291 lei
  din cele 27 de salarii prezente pe lista, doar 9 sunt sunt 10.000 de lei.
  "orice cetatean trebuie sa aiba acces la modul in care se cheltuie fiecare leu in ministere si autoritati centrale. e greu in lumea privata sa castigi atatia bani cum castigi la stat. de maine, toate salariile si veniturile trebuie sa se incadreze in standardele bancii nationale. sa vedem ce putem face cu acesti saraci de directori. eu vreau sa avem directori foarte bine platiti, dar trebuie sa vedem de ce trebuie sa platim m
 • 0 (0 voturi)    
  salaii nesimtite(ii) (Luni, 8 iulie 2013, 14:59)

  cainelesalbatic [utilizator]

  Mai departe domnul Prim Ministru spune : Eu vreau să avem directori foarte bine plătiţi, dar trebuie să vedem de ce trebuie să plătim mii de directori cu salarii atât de mari, oricum mult mai generoase decât cele care îi privesc pe membrii Guvernului, cam de vreo zece ori, dar totuşi de cincizeci de ori faţă de oamenii obişnuiţi. Nu vorbesc de manageri privaţi. Era o exagerare pe care eu mă bucur că o îndreptăm", a declarat premierul Victor ponta în şedinţa de Guvern.
  "Dacă am fi avut mai multă transparenţă, poate că am fi reuşit mai din timp să îndreptăm anumite lucruri (...) Cel mai important, dincolo de eficienţa acestei noi autorităţi, care din trei comisii separate strânge, aşa cum este modelul european în cele mai multe dintre ţări, într-o singură autoritate atribuţiile de supraveghere a pieţei asigurărilor, a valorilor mobiliare şi a pensiilor private, în acelaşi timp însă mai îndreptăm nişte lucruri care ne scăpau întotdeauna. Mă îndoiesc că undeva un mare bancher a reuşit să câştige în ultimii ani, în medie, 188.000 lei pe lună, cum se câştiga la Asigurări, sau 80.000 lei pe lună, la Valori Mobiliare, sau 62.000, ca la Pensii Private".

  Asta am spus si eu masi de mult,de pe vremea lui Boc,dar n-a facut nimeni nimic. Si nu veti putea face pentru ca la toti v-a intrat in cap o teza falsa:"Platim competenta"Care competenta domnilor,ca daca sunt asa de competenti pe cat le dati salarii, atunci faceti din ei unj Guvern care sa repuna economia pe linia dezvoltarii . Mi se pare o nebunie,oricat de competenti ar fi anumiti specialisti,intr-o tara atat de slab dezvoltata ca Romania,unde salariul mediu este de 350 Euro sa vin sa-i platesc pe unii cu 10 de salarii pe luna..Iar din aceasta anomalie nu veti putea iesi nici in 20 de ani ! Nu aveti cu cine sa faceti o lege a salarizarii bugetarilor,corecta,echitabila, dar pe cat poate suporta si bugetul. Doar o firma straina de profil poate salva ceva.


Abonare la comentarii cu RSS

ESRI

Întâlniri on-line | #deladistanță

Top 10 articole cele mai ...



Hotnews
Agenţii de ştiri
Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.



powered by
developed by