FMI a revizuit marti in scadere previziunile globale de crestere economica, subliniind riscul "sporit" de incetinire a marilor economii emergente (Brazilia, Rusia, China, in principal) si reafirmand temerile legate de criza persistenta din zona euro, scrie AFP.

Progresia produsului intern brut (PIB) mondial ar urma sa stagneze in raport cu 2012 si sa se stabileasca la 3,1%, cu 0,2 puncte mai putin fata de proiectiile din aprilie, potrivit noilor previziuni ale Fondului Monetar International (FMI). Si anul viitor se previzioneaza o relansare mai modesta, de 3,8% (-0,2 puncte).

"In conditiile in care riscurile vechi persista, noi riscuri au aparut, in special cel al unei lungi perioade de incetinire a cresterii economiilor emergente", explica fondul, evocand in special o "saturare" a infrastructurii in aceste tari si impactul reducerii preturilor materiilor prime asupra exporturilor.

Teatru al unor mobilizari populare fara precedent impotriva inegalitatilor sociale, perspectivele de crestere ale Braziliei au fost reduse net de FMI: astfel, prima economie a Americii de Sud ar urma sa creasca doar cu 2,5% in acest an si cu 3,2% in 2014, in scadere cu -0,5 si -0,8 puncte fata de estimarile din aprilie.

Pentru acest an, FMI a revizuit in scadere si cresterea pentru Rusia (-0,9 puncte, la 2,5%), Africii de Sud (-0,8, la 2,0%) si intr-o mai mica masura pentru China (-0,3 puncte, la 7,8%), a doua economie a lumii si lider informal al marilor economii emergente, care au sustinut cresterea mondiala in ultimii ani.

Fara nicio surpriza, Fondul este in continuare ingrijorat de zona euro, unde recesiunea din acest ar urma sa fie mai profunda decat asteptarile (-0,2 puncte la -0,6%) in special din cauza "intarzierilor in aplicarea" reformelor.

"Cererea slaba, increderea in berna si o situatie financiara fragila s-au combinat si au exacerbat impactul asupra cererii" in regiune, subliniaza FMI.

Institutia din Washington a revizuite de asemenea in scadere proiectiile de crestere pentru Statele Unite (-0,2 puncte la 1,7%) din cauza taierilor automate ale cheltuielilor bugetare, spre deosebire de Japonia, unde, potrivit FMI, economia va creste cu 2% in acest an, cu 0,5 puncte mai mult decat previziunile din aprilie.