Romania a inregistrat, in luna mai fata de aprilie, cea mai abrupta scadere din UE a productiei industriale, de 10,7%, in timp ce indicatorul a coborat cu 0,6% la nivelul Uniunii, potrivit datelor prezentate vineri de Eurostat si citate de Mediafax.

Productia industriala, in serie ajustata sezonier, a scazut cu 0,3% in zona euro si cu 0,6% in UE in luna mai fata de aprilie, se arata intr-un comunicat transmis vineri de Eurostat, biroul de statistica al Comisiei Europene.

Productia de bunuri de folosinta indelungata a coborat cu 2,3% in zona euro si cu 2,1% in UE, iar sectorul bunurilor de capital s-a contractat cu 1,5%, respectiv 1,9%. Productia din energie a urcat cu 0,1% in zona euro si a scazut cu 0,3% in UE, iar industria bunurilor intermediare a crescut cu 0,4%, respectiv 0,2%. Productia de bunuri de uz curent a urcat cu 0,6% in zona euro si a scazut cu 0,1% in UE.

La nivelul statelor membre, cele mai abrupte scaderi au fost inregistrate in:

  • Romania (-10,7%)
  • Lituania (-6,3%)
  • Suedia (-3,8%)

La polul opus s-a situat:

  • Portugalia (+6,1%)
  • Letonia (+2,2%)
  • Estonia (+2%)

Fata de aceeasi perioada a anului trecut, productia industriala a scazut cu 1,3% in zona euro, respectiv cu 1,6% in UE.

Productia de bunuri de folosinta indelungata a scazut cu 6,2% in zona euro si cu 5,1% in UE; sectorul bunurilor intermediare a coborat cu 2,6% in fiecare dintre cele doua grupe de tari; industria bunurilor de capital a inregistrat o contractie de 0,9%. Productia din energie a avansat cu 0,2% in zona euro, dar a scazut cu 1,9% in UE, iar sectorul bunurilor de uz curent a crescut cu 0,1% in zona euro si a scazut cu 0,7% in UE.

In ceea ce priveste statele membre, cele mai abrupte scaderi ale productiei industriale au fost inregistrate in Irlanda si Suedia (-7,7% fiecare), Bulgaria (-6%) si Finlanda (-5,3%). Cele mai puternice cresteri au fost raportate de Lituania (+21,6%), Estonia (+6,3%) si Portugalia (+4,5%). In Romania, productia industriala a afisat o scadere anuala de 3,8%.