Uniunea Europeana trebuie sa se descurce in viitor si fara Troica formata cu Fondul Monetar International, in cazul necesitatii unui nou plan de salvare pentru o tara din Zona Euro, afirma vicepresedintele Comisiei Europene, Viviane Reding, citat de AFP.

"Troica si-a trait vremea", a declarat Reding, comisar european insarcinat cu Justitia, in cadrul unui dialog cu cetatenii organizat marti la Heidelberg (Germania). "Noi, europenii, trebuie sa fim capabili sa ne rezolvam noi insine problemele", a adaugat ea.

Miercuri, intr-o conferinta de presa, ea a repetat aceste afirmatii, un ecou la declaratiile recente ale presedintelui Comisiei Europene, Jose Manuel Barroso.

Acesta spusese, in 13 iunie, ca institutiile europene sunt in masura sa conduca ele insele eventualele noi programe de asistenta financiara pentru tarile din zona euro.

Dar nu se pune problema de a schimba componenta Troicii - care grupeaza Comisia Europeana, Banca Centrala Europeana si FMI - pentru programele aflate deja in curs de aplicare in Grecia, Irlanda, Portugalia si Cipru, a subliniat Barroso.

Viitorul acestei Troici a fost pus in discutie in special dupa dezacordurile la lumina zilei intre FMI si UE. Un raport al Fondului a criticat actiunile UE in ceea ce priveste Grecia, critici calificate drept "nici corecte si nici echitabile" de comisarul pentru Afaceri Economice, Olli Rehn.

De atunci, Rehn si directoarea Fondului, Christine Lagarde, au minimizat diferendul. La inceputul lui iulie, Ollie Rehn a vorbit despre o "furtuna intr-un pahar cu apa", iar Lagarde a calificat relatia dintre FMI si UE drept "prieteneasca si solida".

Intrebata despre posibile planuri europene de salvare fara prezenta FMI, Lagarde a subliniat ca "daca Zona Euro nu mai are nevoie de serviciile FMI, este cea mai buna veste pe care o putem avea".