Grecia va reduce in august TVA pentru restaurante, baruri si cafenele, de la 23% la 13%, pentru a incuraja turismul, aceasta fiind prima scadere a unei taxe acceptata de troica creditorilor internationali ai guvernului, a declarat premierul elen, Antonis Samaras, citat de Kathimerini, preluat de Mediafax.

"Am spus troicii ca, daca vom cobori TVA de la 23% la 13%, vor creste veniturile la buget si va fi diminuata evaziunea. Troica tot nu crede asta, dar a acceptat reducerea taxei", a declarat, miercuri, Samaras intr-un discurs televizat.

Samaras a avertizat ca proprietarii de restaurante, baruri si cafenele trebuie sa emita bonuri fiscale, intrucat daca evaziunea fiscala persista, TVA va creste din nou. In cazul in care masura se dovedeste un succes, ar putea urma si alte reduceri de taxe, a spus el.

In plus, guvernul nu va mai impune unele masuri convenite cu troica pentru anul urmator, precum reducerea pensiilor fostilor angajati ai fortelor armate si majorarea taxelor pentru companii, a adaugat premierul.

Troica creditorilor internationali, formata din Comisia Europeana, Banca Centrala Europeana si FMI, negociaza si supravegheaza implementarea angajamentelor asumate de Grecia pentru doua pachete de imprumuturi externe totalizand peste 200 de miliarde de euro.

Grecia a fost salvata de la colaps financiar cu doua pachete de imprumuturi de peste 200 de miliarde de euro de la zona euro si FMI incepand din 2010, dupa ce tara nu si-a mai putut rostogoli pe piata financiara datoria foarte ridicata, raportata la PIB. Imprumuturile au fost conditionate de masuri dure de austeritate si reforme.